ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Αρχές 2023 οι προσφορές για την Αττική Οδό – Plan B για το «Ελ. Βενιζέλος»

ΤΑΙΠΕΔ: Αρχές 2023 οι προσφορές για την Αττική Οδό – Plan B για το «Ελ. Βενιζέλος»

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες σε ενημερωτική συνάντηση ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουλίου, θα εγκριθεί το πλαίσιο που θα διέπει τη διαδικασία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών (Request for Binding Offers) και θα δοθεί πρόσβαση στους οκτώ προεπιλεγέντες επενδυτές στην εικονική βάση δεδομένων του διαγωνισμού.

Το αρχικό σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης αναμένεται να αναρτηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, με την υποβολή οικονομικών προσφορών να τοποθετείται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αξιολογεί, όπως έγινε γνωστό χθες, την αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής στον οδικό άξονα με κριτήριο το μέγεθος του κυκλοφοριακού όγκου. Σε ώρες και ημέρες, δηλαδή, κατά τις οποίες η Αττική Οδός είναι κορεσμένη, το τέλος διέλευσης θα μπορούσε να είναι αυξημένο, με το μοντέλο αυτό χρέωσης να εφαρμόζεται σε αρκετές περιπτώσεις στο εξωτερικό.

Αναφερθείς στα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Πολίτης σημείωσε ότι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λειτουργεί ενθαρρυντικά το γεγονός ότι η επιβατική κίνηση ανακάμπτει, σε συνδυασμό με την απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου, που δεν εμφανίζει προβλήματα αντίστοιχα με αυτά άλλων αερολιμένων εκτός Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει όλα τα εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης της μετοχικής συμμετοχής της στην εταιρεία παραχώρησης του αεροδρομίου. Ως εκ τούτου, δεν είναι βέβαιο ότι θα επιλεγεί η διαδικασία της πώλησης του 30% του ΔΑΑ που είχε «παγώσει» λόγω της πανδημίας. 

Το χρονοδιάγραμμα για τα λιμάνια 

Για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών στις 29 Ιουλίου και 5 Αυγούστου αντίστοιχα, ενώ για αυτό στο Ηράκλειο ο εκτιμώμενος χρόνος υποβολής προσφορών είναι το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Στο λιμάνι του Βόλου σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνδεσή του με τη σιδηροδρομική γραμμή, όπως και η μελέτη για το τουριστικό καταφύγιο και τη μαρίνα.

Στην Εγνατία Οδό ολοκληρώνονται οι χρηματοδοτικές και κατασκευαστικές συμφωνίες, οι οποίες θα κατατεθούν μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας. Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης, ενώ το οικονομικό κλείσιμο του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ως προς τη μονάδα συμβάσεων στρατηγικής σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εντεταλμένος σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος ΤΑΙΠΕΔ, στον τομέα καθαρισμού των δασών από τον περασμένο Απρίλιο έως και τα μέσα Ιουνίου έχουν υπογραφεί 20 συμβάσεις άνω των 43 εκατ. ευρώ. Μέσα στο καλοκαίρι θα δημοπρατηθεί η προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ και το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την προμήθεια επιπλέον οχημάτων αξίας 37 εκατ. ευρώ. Εως το τέλος της χρονιάς εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθούν τα έργα αναβάθμισης σε πέντε νοσοκομεία (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, Θριάσιο, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, Αγιος Παύλος Θεσσαλονίκης).

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News