ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακό δωμάτιο επικοινωνίας για τις συντάξεις: Πώς θα λειτουργεί

Ψηφιακό δωμάτιο επικοινωνίας για τις συντάξεις: Πώς θα λειτουργεί

Aπό αύριο προστίθεται άλλο ένα όπλο  στη φαρέτρα του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ  για την εκκαθάριση των συντάξεων. Πρόκειται για το «Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας», που παρουσιάστηκε  σήμερα από το υπουργείο Εργασίας. 

Καλύτερη επικοινωνία -λιγότερη ταλαιπωρία, είναι το μότο που συνοδεύει τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα γίνεται η όλη επικοινωνία μεταξύ συνταξιούχου και ΕΦΚΑ. 

Πώς θα λειτουργεί

Το δωμάτιο επικοινωνίας  θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την ψηφιακή διαδικασία απονομής συντάξεων του e-ΕΦΚΑ. Ο νέος συνταξιούχος θα μπαίνει στο efka.gov.gr και με τους κωδικούς taxis θα επιλέγει «Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας». Στη συνέχεια θα  αναρτά όλα τα δικαιολογητικά που λείπουν και χρειάζονται για την απονομή της σύνταξης του και θα παρακολουθεί την πορεία της αίτησης συνταξιοδότησής του, δηλαδή εάν έχει αναλάβει κάποιος εισηγητής το φάκελο του ή σε ποια φάση βρίσκεται ο συνταξιοδοτικός του φάκελος.  Μέσω της πλατφόρμας, θα μπορεί να ελέγχεται από τον ΕΦΚΑ και εάν ο εισηγητής  τηρεί τους προβλεπόμενους χρόνους κατά την επεξεργασία του συνταξιοδοτικού φακέλου. 

Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος χρειάζεται να καταθέσει κάποιο επιπλέον έγγραφο, αυτό θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας. Ο εν αναμονή συνταξιούχος θα ειδοποιείται μέσω email αλλά και το αντίστροφο, εάν δηλαδή χρειάζεται κάτι ο ασφαλισμένος από τον ΕΦΚΑ

Με αυτό τον τρόπο, σταματά η φυσική αλληλογραφία με τον ΕΦΚΑ. Σταματά δηλαδή η καθυστέρηση και η γραφειοκρατία που πρόσθεταν 4-6 μήνες αναμονή στον συνταξιούχο και βέβαια πάντα υπήρχε ο κίνδυνος κάποιο έγγραφο να χαθεί. 

Πρόκειται για μια ψηφιακή βάση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, απλή στη λειτουργία της για ανταλλαγή πληροφοριών και υποβολή τυχόν εγγράφων που απουσιάζουν. 

Διαβάστε επίσης: 

Στον αυτόματο οι συντάξεις του Δημοσίου

Πώς θα λειτουργεί το «Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας» του e-ΕΦΚΑ

Ξεκινούν οι «fast track» συντάξεις: Κατάθεση αιτήσεων τον Μάιο – Πληρωμή τον Αύγουστο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News