Business & Finance Παρασκευή 8/07/2022, 08:30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόροι 27 δισ. ευρώ στις κατασκευές την περίοδο 2022-2026

Πόροι 27 δισ. ευρώ στις κατασκευές την περίοδο 2022-2026

Καταλύτη της επιστροφής του κατασκευαστικού κλάδου ως ενός από τους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, έπειτα από τη συρρίκνωση των τελευταίων 15 ετών, δύναται να αποτελέσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΤΜΕΔΕ, οι συνολικοί πόροι που προβλέπεται να κινητοποιηθούν για έργα στις κατασκευές, αναμένεται να ανέλθουν σε συνολικά 27 δισ. ευρώ (επιχορηγήσεις 13,3 δισ. και δάνεια 13,7 δισ.) για την περίοδο 2022-2026. Επιπλέον 8,7 δισ. υπολογίζει το ΙΟΒΕ ότι θα διατεθούν σε υποδομές μέσω του νέου ΕΣΠΑ (2021-2027). Μεσοπρόθεσμα, εκτιμώνται επιπρόσθετες επενδύσεις σε υποδομές και κατοικίες ετησίως ύψους έως 4,1% του ΑΕΠ (συγκριτικά με το 2020) – με το ποσοστό των επενδύσεων σε κατασκευαστικά έργα να φτάνει μέχρι το 8,1% του ΑΕΠ το 2025 από 4% το 2020.

Παράλληλα, η κατασκευαστική αυτή άνοιξη πρόκειται να ενισχύσει σημαντικά και τα μεγέθη των εταιρειών του κλάδου, καθώς εκτιμάται ότι για την περίοδο 2021-2026 ο κύκλος εργασιών θα διπλασιαστεί σε σχεδόν 20 δισ. το 2026 (από 10 δισ. το 2021). Εκτιμάται επίσης ότι η αξία παραγωγής των κατασκευαστικών έργων υποδομών και κατοικιών θα ακολουθήσει ισχυρή, ανοδική πορεία την περίοδο 20222026, ξεπερνώντας τα 18 δισ. το 2025 (από 7,6 δισ. το 2020).

Το στοίχημα της χρηματοδότησης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Ρουσάνογλου, το «στοίχημα» είναι ιδιαίτερα μεγάλο, όχι μόνο για τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και για τις τράπεζες που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τις εταιρείες που θα αναλάβουν την εκτέλεση των έργων. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ κατά την περίοδο 2022-2026 εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν ετήσιες ακαθάριστες ροές δανείων από 2 έως 3 δισ.

Δεν πρόκειται για μια εύκολη εξίσωση, δεδομένου ότι οι χρόνοι υλοποίησης των έργων είναι πολύ άμεσοι, καθώς το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι εμπροσθοβαρές και προβλέπει τη συμβασιοποίηση και υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του κατά τα πρώτα δύο χρόνια. Οπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, «η στασιμότητα των καθαρών ροών τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις κατασκευές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά και συνολικά στην ελληνική οικονομία, υποδεικνύει την υποχρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η προσδοκώμενη άνοδος της κατασκευαστικής δραστηριότητας θα ενισχύσει την ανάγκη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του τομέα για χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια».

Ωστόσο, οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση και το υψηλότερο (συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωζώνης) κόστος δανεισμού των τεχνικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών παραμένουν εμπόδια. Για παράδειγμα, τον Μάρτιο του 2022, το μέσο κόστος δανεισμού στην Ελλάδα προσέγγιζε το 4%, ενώ στην υπόλοιπη Ε.Ε. ήταν σχεδόν στο μισό, πλησίον του 2%. Ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος, σημείωσε ότι «σήμερα, που οι προοπτικές για τον τεχνικό κόσμο είναι θετικές, το βασικό διακύβευμα είναι η ύπαρξη ευέλικτων λύσεων στον τομέα της χρηματοδότησης. Οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση και το υψηλό χρηματοδοτικό κενό μπορούν να αμβλυνθούν με τη χρήση διάφορων χρηματοδοτικών εργαλείων (π.χ. εγγυητικά κεφάλαια, επιδότηση επιτοκίου κ.ά.), ώστε να υλοποιηθούν απρόσκοπτα οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε κατασκευαστικά έργα τα επόμενα χρόνια».

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News