Business & Finance Τετάρτη 6/07/2022, 18:46
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις στην Ελλάδα: Τι είπαν Σταθόπουλος (BC Partners) και Φωτακίδης (CVC) στον Economist 

Επενδύσεις στην Ελλάδα: Τι είπαν Σταθόπουλος (BC Partners) και Φωτακίδης (CVC) στον Economist 

Παρά τις δυσκολίες που έχει φέρει η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία, υπάρχουν ακόμη επενδυτικές ευκαιρίες, εκτίμησαν οι εκπρόσωποι των δύο ισχυρών fund που επενδύουν στην χώρα μας, κατά τις τοποθετήσεις τους στην 26η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση. 

Σταθόπουλος: Ευκαιρίες υπάρχουν ακόμη και στους ταραχώδεις καιρούς

O πρόεδρος της BC Partners Νίκος Σταθόπουλος παρέθεσε τις τρεις ερωτήσεις που υποβάλλουν σήμερα τα επενδυτικά funds προτού τοποθετήσουν χρήματα σε μια εταιρεία: ποιος θα είναι ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στη δραστηριότητα, ποιες είναι οι πιέσεις κόστους της επιχείρησης και πώς θα επηρεάσει η αύξηση των επιτοκίων. Πρόσθεσε εξάλλου ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, οι επενδυτές οφείλουν πλέον να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη και τη γεωπολιτική παράμετρο.

«Σε αυτήν τη συγκυρία, κοιτάζουμε επιχειρήσεις που μπορούν να αναπτυχθούν πιο γρήγορα από ό,τι η αγορά, επιχειρήσεις που δεν έχουν έναν αλλά περισσότερους μοχλούς μεγέθυνσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθόπουλος, τονίζοντας ότι τους επόμενους 12-24 μήνες θα έχουμε επιβράδυνση, αν όχι ύφεση της οικονομίας. Ευκαιρίες υπάρχουν ακόμη και στους ταραχώδεις καιρούς, παρατήρησε ο κ. Σταθόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξουν κλάδοι που θα επωφεληθούν και άλλοι που βεβαίως θα ζημιωθούν, ιδίως αυτοί που εξαρτώνται από την κατανάλωση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα αποκατέστησε την αξιοπιστία της και είναι πια ελκυστικός επενδυτικός προορισμός με εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, προτρέποντας να συνεχιστεί η ψηφιοποίηση του ελληνικού συστήματος. Ερωτηθείς για τις επερχόμενες εκλογές στη χώρα, ο κ. Σταθόπουλος σχολίασε: «Αυτό που έχει σημασία για τους επενδυτές δεν είναι ποιος θα κυβερνά την Ελλάδα, αλλά πώς θα την κυβερνά. Οι επενδυτές ενδιαφέρονται για το δημοσιονομικό περιβάλλον, τις μεταρρυθμίσεις και τη σταθερότητα. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και ελπίζω ότι θα την έχουμε».

Φωτακίδης: Θα έχουμε 3-4 μεγάλα deals κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι τα επόμενα λίγα χρόνια στην Ελλάδα θα καταγράφονται συνολικά 3-4 επενδυτικές συναλλαγές αξιοσημείωτου μεγέθους σε ετήσια βάση εξέφρασε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο επικεφαλής της CVC Greece Άλεξ Φωτακίδης, τονίζοντας ότι αναμένει ετήσια ανάπτυξη 3-4% στην ελληνική οικονομία τα επόμενα 4-5 χρόνια, παρά τον πληθωρισμό που αναγνώρισε ότι καθιστά πιο σύνθετη την όποια πρόβλεψη.

«Όσο αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, δεν έχω να ζητήσω κάτι άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Αναφορικά με το πολιτικό ρίσκο στη χώρα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει πια ασφάλιστρο κινδύνου στους υπολογισμούς του fund για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, γεγονός που χαρακτήρισε επίτευγμα της χώρας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα οφέλη της δημοσιονομικής προσαρμογής των προηγούμενων ετών, τόνισε ότι είναι σαφώς βελτιωμένη η θέση του δημόσιου χρέους και υπογράμμισε ως εξαιρετικά σημαντική τη συμβολή του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ.

«Αρχίσαμε να κοιτάζουμε την Ελλάδα το 2016. Μέχρι το 2019 επενδύσαμε 300 εκατ. ευρώ, κατά βάση στον τομέα της υγείας. Από το 2019 μέχρι σήμερα επενδύσαμε περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε τομείς όπως το ecommerce, τα τρόφιμα, οι ασφάλειες και η ενεργειακή μετάβαση», επεσήμανε ο κ. Φωτακίδης περιγράφοντας τη διαδρομή του fund στη χώρα.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News