ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερταμείο: Τα σχέδια για το πρώτο ελληνικό Public Wealth Fund 

Υπερταμείο: Τα σχέδια για το πρώτο ελληνικό Public Wealth Fund 

H αλλαγή της επίσημης ονομασίας της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) σε Υπερταμείο και Growthfund στα αγγλικά μπορεί μια με πρώτη ματιά να φαίνεται μια τυπική διαδικασία. Αντικατοπτρίζει, όμως τον σχεδιασμό της διοίκησής του για την μετεξέλιξη της εταιρείας που δημιουργήθηκε ως όμιλος διαχείρισης των συμμετοχών του Δημοσίου, σε ενεργό επενδυτή. 

Τα πρώτα βήματα για την λειτουργία του Υπερταμείου ως Public Wealth Fund, στα πρότυπα αντίστοιχων ταμείων του εξωτερικού, θα γίνουν μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς στο Στρατηγικό Σχέδιο 2022-2024 προβλέπονται άμεσες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης κατά την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου την προηγούμενη Πέμπτη, έχει ήδη δημιουργηθεί το πλαίσιο διαχείρισης ρίσκου και μένει η σύσταση της εσωτερικής δομής που θα αναλάβει να τρέξει τη νέα επενδυτική μονάδα. 

Στόχος είναι οι επενδύσεις να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με άλλους έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Σε αυτή την κατεύθυνση το Υπερταμείο συμμετέχει σε οργανισμούς όπως το One Planet Sovereign Wealth Funds. 

Το ποσό των 50 εκατ. ευρώ μέσα στην τριετία δεν είναι μεν μεγάλο, όμως όπως σημείωσε η διοίκηση του Υπερταμείου καθρεφτίζει τις σημερινές δυνατότητες. Και αυτό διότι, βάσει του νόμου με το οποίο δημιουργήθηκε, το 50% των εσόδων του κατευθύνεται στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους και το 30% ενισχύει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Έτσι, στο Υπερταμείο μένει προς αξιοποίηση περίπου το 20% των μερισμάτων που λαμβάνει από τις εταιρείες που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του.

Δημιουργία αξίας με το βλέμμα στο ΧΑ 

Βασικός στόχος της διοίκησης είναι η δημιουργία μεγαλύτερης αξίας από τη διαχείριση των θυγατρικών και των συμμετοχών που θα φέρει περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία, αλλά θα ενισχύσει το Υπερταμείο με περισσότερα προς επένδυση κεφάλαια. Στο Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνονται στόχοι όπως η αύξηση των μερισμάτων κατά 60%, η μείωση των λειτουργικών εξόδων και η σταθεροποίηση της κερδοφορίας. 

Ένα ακόμη σημείο που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η διοίκηση του Υπερταμείου είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι θυγατρικές. «Θα θέλαμε οι εταιρείες μας να λειτουργούν σαν να είναι εισηγμένες, δηλαδή ακόμα κι αν δεν ειναι, να έχουν ένα αντίστοιχο επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης σημειώνοντας παράληηλα ότι «εξετάζουμε τις εταιρείες μας μία προς μία, ώστε να δούμε πια έχει πιθανώς τα χαρακτηριστικά ώστε να μπει στον δρόμο και για να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο».

Αξιοποίηση των ακινήτων 

Μια άλλη πηγή εσόδων είναι η ακίνητη περιουσία των θυγατρικών του Υπερταμείου, η οποία σε μεγάλο βαθμό παραμένει αναξιοποίητη. Για αυτό σε προτεραιότητα έχει μπει η αναλυτική κατάγραφη και αποτίμηση των περίπου 77.000 ακινήτων που υπολογίζεται ότι έχουν στην κατοχή τους οι θυγατρικές. Μέσα στη χρονιά, ξεκινά η fast track αποτίμηση των πρώτων 1.000 ακινήτων της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), μια διαδικασία που θα λειτουργήσει και ως πιλότος για τα υπόλοιπα ακίνητα.

Την επόμενη χρονιά αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για Συμφωνία Πλαίσιο που θα βάλει στο μικροσκόπιο πια σύνολο των ακινήτων με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, ώστε μέσα στην τριετία να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το ποια ακίνητα είναι ώριμα και αξιοποιήσιμα και τι κινήσεις απαιτούνται για να ωριμάσουν περισσότερα ακίνητα.

Σημειώνεται ότι στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου περιλαμβάνονται θυγατρικές και συμμετοχές του σε δημόσιες επιχειρήσεις, όπως: ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, ΔΕΘ HELEXPO, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος, ΟΑΣΑ, ΑΕΔΙΚ, 23 Περιφερειακά Αεροδρόμια, ο Εφοδιασμός Τροφίμων: ΚΑΘ, ΟΚΑΑ, Ελληνικές Αλυκές, το Ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ και τα ΕΛΤΑ. Η αξία του χαρτοφυλακίου που διαχειρίζεται το Υπερταμείο ανέρχεται σήμερα σε 6
δισ. ευρώ και ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις εταιρείες του ανέρχεται σε 31.000.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Υπερταμείο: Επενδύει στην ελληνική οικονομία 50 εκατ. ευρώ έως το 2024

Το νέο deal της Ideal, το μήνυμα Κόκκαλη και τα 22+1 περιφερειακά αεροδρόμια 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News