Business & Finance Πέμπτη 30/06/2022, 22:19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Money Review Technology Summit – Η agile δυναμική του μεταβαλλόμενου επιχειρείν

Money Review Technology Summit – Η agile δυναμική του μεταβαλλόμενου επιχειρείν

Στην αναγκαιότητα οι σύγχρονες επιχειρήσεις να υιοθετήσουν την agile λογική στις δομές, τις δράσεις, τον τρόπο λειτουργίας, μα και ανάπτυξής τους, προκειμένου να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό τους αποτύπωμα στην αγορά αναφέρθηκαν τέσσερις Διευθύνοντες Σύμβουλοι τεχνολογικών, τηλεπικοινωνιακών και συμβουλευτικών επιχειρήσεων, που συμμετείχαν σε συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου του Money Review με τίτλο: «Technology Summit: Shaping the digital transition».

ΙΤ έλλειμα στις μικρομεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις

Το γεγονός ότι η πανδημία που ενέσκηψε επιτάχυνε δραστικά την ψηφιοποίηση Δημόσιων δομών, μα και επιχειρήσεων υπογράμμισε ο κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας. Ο ίδιος τόνισε πως ο Δημόσιος τομέας πραγματοποίησε εντυπωσιακό άλμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του, κάτι που είναι ορατό απ’ όλους, ενώ και οι μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις επέλεξαν να επενδύσουν σημαντικά προκειμένου να διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη λειτουργία τους σε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό. «Αντιθέτως, οι μικρομεσαίες και μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις έμειναν αισθητά πίσω από τις εξελίξεις, με μια πρόσφατη έρευνα να καταδεικνύει πως μόλις το 30% εξ’ αυτών επένδυσε κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών στην ίδια την τεχνολογία. Γεγονός -πραγματικά- εντυπωσιακό μεν, αλλά για όλους τους λάθος λόγους, δε», σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο.

Ο επικεφαλής της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας θεωρεί πως στο επιχειρηματικό τοπίο αναδύονται τρεις βασικές τάσεις, που δεν είναι άλλες από την καθιέρωση του υβριδικού μοντέλου εργασίας ως τη νέα… κανονικότητα, τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού που ενδέχεται να μεταθέσουν χρονικά στο εγγύς μέλλον τις επενδύσεις των επιχειρήσεων σε τεχνολογία, παρά το γεγονός ότι η τελευταία μπορεί να οδηγήσει ως ανάχωμα στις πληθωριστικές πιέσεις, λ.χ. με την μείωση του κόστους των παραγόμενων προϊόντων, καθώς επίσης και την αναζήτηση ταλέντου στο ανθρώπινο δυναμικό.

Ευελιξία το παν

Στην ραγδαία μεταβολή του modus operandi της Vodafone με βάση τις επιταγές του σύγχρονου ψηφιακού business αναφέρθηκε ο κ. Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος. «Κατά το πρόσφατο παρελθόν λειτουργούσαμε ως ένας “παραδοσιακός” τηλεπικοινωνιακός πάροχος με “βαριές” δομές όσο και “μακριές” ιεραρχίες, δίχως ανοχή ή αντοχή στο λάθος, που επιχειρούσε εμπορικά μόνο μέσω φυσικών καναλιών, ακολουθώντας έναν κύκλο που διέθετε τέσσερα slots ΙΤ releases σε ετήσια βάση για την ανάπτυξη προϊόντων και εφαρμογών. Παράλληλα, όσο πιο ψηλά στην ιεραρχία βρισκόταν ένα στέλεχος, τόσο και αύξανε ο βαθμός παραδοχής πως διαθέτει γνώση της απόλυτης αλήθειας. Όλα αυτά άλλαξαν, καθώς έγινε κτήμα όλων πως πρέπει να βαδίσουμε στα χνάρια σύγχρονων τεχνολογικών εταιρειών, όπως λ.χ. οι Amazon και Google και δη σε ό,τι αφορά την κουλτούρα και το μοντέλο λειτουργίας προκειμένου να γίνουμε πιο γρήγοροι, όσο και αποτελεσματικότεροι. Ήτοι, ενίσχυση της ταχύτητας στην λήψη αποφάσεων και την διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών, μικρότερες δομές, μεγιστοποίηση της αποφασιστικότητας, υιοθέτηση μιας κουλτούρας ανοχής στο λάθος και διδαχής από αυτό. Στοιχεία, που προέκυψαν χάρη και στην εφαρμογή agile συστήματος, που μας επιτρέπει να πραγματοποιούμε -πλέον- 30 ΙΤ releases τον μήνα! Κατά το κοντινό παρελθόν το απόλυτο ποσοστό (100%) των εσόδων μας προέρχονταν από την φωνή, τα SMS και τα δεδομένα. Σήμερα, αυτό έχει μειωθεί στο 70%, με το υπόλοιπο ποσοστό να προέρχεται από έργα ICT και IoT για λογαριασμό πελατών μας στον Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, το 30% των πωλήσεών μας γίνεται αποκλειστικά μέσω ψηφιακών καναλιών», είπε.   

H 3F προσέγγιση

Η παροχή υπηρεσιών, η ταχύτητα στην λήψη αποφάσεων και η υιοθέτηση περισσότερο επίπεδης οργάνωσης προκειμένου να βρίσκεται κατά το δυνατόν εγγύτερα στους πελάτες και τα «θέλω» τους, σε μια εφαρμογή μιας «Fastflat and focused» προσέγγισης αποτελούν τις κύριες κατευθυντήριες γραμμές που ορίζουν τη λειτουργία και την πρόταση προς την ευρύτερη αγορά, σύμφωνα με τον κ. Απόστολο Λεωνιδόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Kyndryl Ελλάδας και Κύπρου.

«Αποτελεί κοινό τόπο πως οι ραγδαία εξελισσόμενες τεχνολογίες που έρχονται με εξόχως ταχύ, όσο και δυναμικό τρόπο, προϋποθέτουν την ύπαρξη των κατάλληλων συνεργατών στο πεδίο, από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων. Στο αβίαστο ερώτημα που προκύπτει εάν η αγορά διαθέτει την απαιτούμενη επάρκεια σε επίπεδο ανθρώπινου στελεχιακού δυναμικού, φιλοδοξούμε πως θα συμβάλουμε -μέχρι ενός σημείου- στην γεφύρωση του κενού που παρατηρείται σήμερα. Αν μη τι άλλο, οι σύγχρονες επιχειρήσεις οφείλουν να σχεδιάσουν και εφαρμόσουν ένα πλέγμα δράσεων και πολιτικών, μέσω των οποίων θα καταφέρουν να προσελκύσουν, διατηρήσουν, αλλά και εξελίξουν το ανθρώπινο ταλέντο».

Χρειαζόμαστε περισσότερες agile επιχειρήσεις

Την υιοθέτηση μιας tech λογικής δομής και λειτουργίας από τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τομέα δραστηριοποίησης ή εξειδίκευσης, διεθνώς, ανέδειξε ο κ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture στην χώρα μας. Ο ίδιος τόνισε πως το agile δεν αποτελεί μια τάση, αλλά έναν καταλύτη αλλαγής κουλτούρας για το σύγχρονο επιχειρείν, καθώς καταδεικνύει τον τρόπο οργάνωσης και της λήψης αποφάσεων, την αναγκαιότητα αυτονομίας, τον βαθμό κατανόησης και υιοθέτησης καινοτόμων πρακτικών, τον ρόλο της ηγεσίας στο agile business κ.ο.κ. Μάλιστα, ο κ. Σαμπατακάκης υπογράμμισε την αναγκαιότητα επιτάχυνσης, μα και διεύρυνσης αντίστοιχων προσπαθειών από μέρους μεγαλύτερου πλήθους επιχειρήσεων στην χώρα μας. Παράλληλα, επεσήμανε την αναγκαιότητα κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του χάσματος που παρατηρείται μεταξύ της περιορισμένης προσφοράς κατηρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού και της υπέρμετρα μεγάλης ζήτησης, η οποία συνεχίζει σταθερά να εξελίσσεται.  

Χορηγοί Technology Summit:

Diamond Sponsor:

Ernst & Young

Silver Sponsors:

Accenture

Citrix

Cosmote

Deloitte

DIS – Dynamic Integrated Solutions

Hewlett Packard Enterprise

IBM

Κωτσόβολος

Kyndryl

Microsoft

Space Hellas

Vodafone Greece

Zepos & Yannopoulos

Supporter:

Odyssey

Official Air Carrier:

Aegean

 

Διαβάστε επίσης: 

Technology Summit: Shaping the digital transition – Το μέλλον συναντά την τεχνολογία

Money Review Technology Summit – Lars Eilstrup Rasmussen: Η επόμενη startup που θα αλλάξει τον κόσμο μπορεί να είναι από την Ελλάδα

Money Review Technology Summit – Χάρης Κοντονίκας: Το υβριδικό μοντέλο εργασίας ήρθε για να μείνει

Money Review Technology Summit – Αλέξης Βρατσκίδης: Το personalization είναι ευκαιρία 800 δισ. δολαρίων

Money Review Technology Summit – Η καινοτομία «γέφυρα» και «οδηγός» για το μέλλον

Money Review Technology Summit – Kalle Palling: Η ψηφιοποίηση προϋποθέτει απλότητα και συντομία

Money Review Technology Summit – Άκης Σκέρτσος: Αναπτυξιακό άλμα με επενδύσεις 100 δισ. ευρώ

Money Review Technology Summit – Μ. Vestager: Η Ε.Ε. μπορεί να ηγηθεί στην ψηφιακή καινοτομία

Money Review Technology Summit – M. Μπλέτσας: Η ψηφιοποίηση άλλαξε τη νοοτροπία των Ελλήνων

Money Review Technology Summit – Κ. Πιερρακάκης: Τον Ιούλιο το νομοσχέδιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News