ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δεν ήπιαν νερό οι συνταξιούχοι» – Τέλος στις αξιώσεις για δώρα και επικουρικές

«Δεν ήπιαν νερό οι συνταξιούχοι» – Τέλος στις αξιώσεις για δώρα και επικουρικές

Μετά από αναμονή 1,5 έτους έκλεισε οριστικά το ζήτημα των αναδρομικών. Το ΣΤΕ με απόφαση του έβαλε φρένο στις αξιώσεις των συνταξιούχων  για τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές το 11μηνο (6-6/2015-5/2016).

Το κόστος για μια πιθανή επιστροφή των περικοπών, εφόσον κρινόταν  αντισυνταγματικές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα περιπέτεια τα ασφαλιστικά ταμεία που θα μπορούσε να φθάσει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2020 το ΣτΕ είχε δικαιώσει τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που είχαν προσφύγει σε αυτό διεκδικώντας την επιστροφή των περικοπών σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και δώρα του 11μηνου μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Τότε, η κυβέρνηση  αποφάσισε την επιστροφή μόνο των περικοπών στις κύριες συντάξεις, όχι μόνο, στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα αλλά και στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα. Παρόλα αυτά, δεν προχώρησε στην καταβολή των επιστροφών σε επικουρικές και δώρα, γεγονός που έστειλε ξανά τους συνταξιούχους στο ΣτΕ.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του ΣΤΕ η απόφαση της κυβέρνησης που περιγράφεται  στη ρύθμιση του άρθρου 114 του ν. 4714/2020, με την οποία προβλέφθηκε η καταβολή στους συνταξιούχους των ποσών που αντιστοιχούν μόνο σε περικοπές κύριων συντάξεων (και όχι σε περικοπές επικουρικών συντάξεων ή καταργηθέντα επιδόματα εορτών και αδείας) δεν αντίκειται στην υποχρέωση συμμόρφωσης προς τις δικαστικές αποφάσεις, δεν συνιστά παράβαση του δεδικασμένου και δεν αντίκειται σε άλλες διατάξεις υπέρτερης τυπικής ισχύος τις οποίες επικαλούνται οι αιτούντες. 

Οι κερδισμένοι της απόφασης 

Υπάρχει και η κατηγορία βέβαια των κερδισμένων αυτής της απόφασης. Για τις επικουρικές συντάξεις, τα επιδόματα και τα δώρα, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε, ότι θα πάρουν αναδρομικά μόνον εκείνοι οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει δικαστικά ως το τέλος Ιουλίου του 2020. Αφορά περίπου 350.000 συνταξιούχους. Οι αποφάσεις και σε αυτή τη περίπτωση αναφέρονται στο ενδεκάμηνο από τον Ιούνιο του 2015 ως τον Μάιο του 2016. 

Τα ποσά που διεκδικούσαν οι συνταξιούχοι 

– Τα καταργημένα δώρα των κύριων συντάξεων ήταν 800 ευρώ για όλους.

– Οι μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ.

– Η κατάργηση των δώρων στις επικουρικές, που ήταν πλήρη το 2012. Με τα ποσά να φθάνουν τα 1.900 ευρώ για τους συνταξιούχους του πρώην ΙΚΑ και των εμποροϋπαλλήλων του πρώην ΤΕΑΥΕΚ στα 2.350 ευρώ. 

Διαβάστε επίσης: 

ΣτΕ: Αναδρομικά 11 μηνών σε όλους τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News