ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκάτοικοι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο Συνήγορος του Καταναλωτή

Συγκάτοικοι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο Συνήγορος του Καταναλωτή

Κάτω από την ίδια στέγη θα βρίσκονται σε μερικά χρόνια η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, καθώς και σχετικές υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και άλλων φορέων του Δημοσίου. Ο λόγος για το «Σπίτι του Ανταγωνισμού και του Καταναλωτή» που θα στεγασθεί σε δύο κτίρια πέριξ της παλιάς Λυρικής Σκηνής.

Ο στόχος πέρα από τη δημιουργία ενός νέου διοικητικού πόλου στον οποίο θα συνυπάρχουν η Επιτροπή Ανταγωνισμού που ρυθμίζει την αγορά και ο Συνήγορος του Καταναλωτή είναι να δοθεί ζωή στην ευρύτερη περιοχή το πρωί μέσα από τη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών και στη συνέχεια μέσα από τα πολιτιστικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στο κτίριο όπου στεγαζόταν παλιά η Εθνική Λυρική Σκηνή και που πλέον έχει μισθωθεί από τον Δήμο Αθηναίων.

Το «Σπίτι του Ανταγωνισμού και του Καταναλωτή» θα στεγασθεί στην ουσία σε δύο κτίρια, τα οποία ενώνονται πάνω από το θέατρο Ολύμπια, της παλιάς Λυρικής Σκηνής. Το ένα κτίριο βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας 61 στη συμβολή της με την οδό Χαριλάου Τρικούπη και το άλλο κτίριο στην οδό Ακαδημίας 59, διαθέτοντας ξεχωριστή είσοδο από το Θέατρο Ολύμπια. Τα δύο αυτά κτίρια σχηματίζουν στην πραγματικότητα ένα Π και ενώνονται σε πιο υψηλό επίπεδο πάνω από την παλιά Λυρική. Η συνολική επιφάνεια των δύο αυτών κτιρίων είναι περίπου 9.000 τ.μ. και πωλήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος στο ελληνικό Δημόσιο έναντι τιμήματος περίπου 9,3 εκατ. ευρώ. Διευκρινίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση ή αλλαγή χρήσης στο παλιό κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το οποίο επίσης ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος και έχει μισθωθεί από το Δήμο Αθηναίων για δέκα χρόνια. Το νέο «Σπίτι» εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο σε ορίζοντα τριετίας – τετραετίας.

Πέρα από το γεγονός ότι ο νέος διοικητικός πόλος σηματοδοτεί τη σημασία που έχει για τον καταναλωτή να λειτουργεί σωστά, χωρίς στρεβλώσεις ο ανταγωνισμός, εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν δημόσιοι πόροι, όπως επεσήμανε χθες σε ειδική εκδήλωση ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ιωάννης Λιανός, ενώ θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε παρακμή. Το σημείο θεωρείται επίσης ιδανικό καθώς σχεδόν απέναντι βρίσκεται ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, πολύ κοντά βρίσκεται η Νομική Σχολή Αθηνών, αλλά και το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου καταλήγουν και αρκετές αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός προβλέπει να μπορούν εκεί να βρουν χώρο για σεμινάρια και εκδηλώσεις ενώσεις καταναλωτών και ενώσεις επιχειρήσεων, αλλά να γίνεται και πρακτική εκπαίδευση προπτυχιακών φοιτητών.  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News