Business & Finance Δευτέρα 27/06/2022, 19:31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Βορίδη με Κύπριο ΥΠΕΣ: Στο επίκεντρο η στήριξη της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Συνάντηση Βορίδη με Κύπριο ΥΠΕΣ: Στο επίκεντρο η στήριξη της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 

Μετά τη συνάντηση οι δυο Υπουργοί ανακοίνωσαν τον ορισμό του Γενικού Διευθυντή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κ. Γιάννης Καραγιάννης, ως τον εμπειρογνώμονα, ο οποίος θα συντονίσει την παροχή τεχνογνωσίας στην Κυπριακή Δημοκρατία για την υλοποίηση του τελικού σταδίου της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο κ. Βορίδης απαρίθμησε τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει αυτή η συνεργασία, χαρακτηρίζοντας τη φιλοδοξία της Κυπριακής Δημοκρατίας, να συνενωθούν κάτω από ένα νομικό πρόσωπο όχι μόνο τα πολλά διαφορετικά πρόσωπα ανά Δήμο, αλλά και οι διαφορετικές δραστηριότητες που αυτά ασκούν, ως ένα απαιτητικό διοικητικό εγχείρημα. Διευκρίνισε δε, ότι στο πλαίσιο αυτό θα απαιτηθεί μία διακρατική συμφωνία που θα ρυθμίσει τα ζητήματα, όχι μόνο της εντολής προς τον κ. Καραγιάννη αλλά και της ευρύτερης συνεργασίας  μεταξύ των δύο πλευρών καθώς και τη διάθεση επιπλέον στελεχών του Υπουργείου Εσωτερικών που θα υποστηρίξουν την προσπάθεια αυτή με τη δική τους γνώση και εμπειρία. Επιπλέον, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος και αισιόδοξος για αυτή τη συνεργασία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και η ελληνική πλευρά θα αποκομίσει μία σειρά από οφέλη, επισημαίνοντας ότι οι διαρθρωτικές αυτές μεταρρυθμίσεις αποτελούν σωρευμένη γνώση και εμπειρία. Τέλος, παρείχε προς τον κ. Νουρή την απόλυτη στήριξη της Ελληνικής Δημοκρατίας στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Νουρής από την πλευρά του είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται από τον περασμένο Μάρτιο σε μια μεταρρυθμιστική τροχιά σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από μια ολόκληρη δεκαετία συζητήσεων ψήφισε τρία σημαντικά μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια,  ανάφερε ο Υπουργός και χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση ως «μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ποτέ από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας».  

Επισήμανε ότι έχουν ήδη δημιουργηθεί 20 νέοι Δήμοι, 350 Κοινότητες έχουν συγχωνευτεί σε 30 συμπλέγματα και αναφέρθηκε, πρόσθετα, σε ένα τρίτο νομοσχέδιο που αφορά τη δημιουργία πέντε επαρχιακών οργανισμών. Στόχος τόνισε είναι να «δώσουμε τις ποιοτικότερες υπηρεσίες που θα θέλαμε στους πολίτες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος».

«Έχουμε μια μικρή μεταβατική περίοδο μπροστά μας μέχρι τον Ιούνιο του 2024», είπε και σημείωσε ότι η εμπειρία που αποκόμισε το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας στην εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτη», θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πολύ καλό οδηγό στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που καταβάλλει η κυπριακή πλευρά.  

Ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας για τη στήριξη, λέγοντας ότι η δουλειά θα αρχίσει από σήμερα για να συγκροτηθεί ο τρόπος λειτουργίας και ο τρόπος συνεργασίας μεταξύ των δυο Υπουργείων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News