Business & Finance Σάββατο 25/06/2022, 18:23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΜΑ: 1,6 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του 3ου Γυμνασίου Χίου από το Ταμείο Αλληλεγγύης

ΥΜΑ: 1,6 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του 3ου Γυμνασίου Χίου από το Ταμείο Αλληλεγγύης

Επιπλέον χρηματοδότηση συνολικού ύψους 2,76 εκατ. ευρώ σε 4 οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α` βαθμού, από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εγκρίθηκαν με απόφαση του αρμόδιου υπουργού κ. Νότη Μηταράκη, στο πλαίσιο της στήριξης των τοπικών κοινωνιών που συμβάλλουν στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ειδικότερα, θα διατεθεί το ποσό του 1.600.000 ευρώ στον Δήμο Χίου για την ανακατασκευή του 3ου Γυμνασίου Χίου και την υλοποίηση των αναγκαίων επισκευαστικών εργασιών.

Ο κ. Μηταράκης παραχώρησε, σήμερα, μαζί με τον Δήμαρχο Χίου, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπου και αναφέρθηκε αναλυτικά στο προαναφερθέν έργο.

Συγκεριμένα, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι “η Κυβέρνηση έθεσε εξαρχής ως στόχους τη μείωση των ροών, αλλά και των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Συνεπώς, από το 2019 πληρώνουμε ανταποδοτικά τέλη στους Δήμους, όπου και λειτουργούν δομές φιλοξενίας. Μονιμοποιήσαμε το νησιωτικό ΦΠΑ στα 5 νησιά που σηκώνουν το βάρος του Μεταναστευτικού”, συμπληρώνοντας πως “δημιουργήσαμε το Ταμείο Αλληλεγγύης για να χρηματοδοτήσει έργα στις περιοχές που επλήγησαν από το μεταναστευτικό. Αυτά τα λεφτά δεν είναι αντάλλαγμα, αλλά αποζημίωση για τις επίπτωσης μίας κρίσης που επηρέασε δυσανάλογα από το 2015 έως τις αρχές του 2020 τα νησιά του Αιγαίου”.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε εμφατικά ότι η Χίος έχει, τα τελευταία 2,5 χρόνια, λάβει -με τη μορφή ανταποδοτικών τελών και επιχορηγήσεων του Ταμείου Αλληλεγγύης- συνολικά 12 εκ. ευρώ. Ειδικότερα, 4,7 εκ. ευρώ έχουν δοθεί ως ανταποδοτικά τέλη και αποζημιώσεις στο Δήμο Χίου και συνολικά έχουν ενταχθεί έργα 7,3 εκ. Ευρώ στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Η ανακατασκευή του 3ου Γυμνάσιο είναι ένα εμβληματικό έργο που ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει μέσα στο 2022” και προσέθεσε πως “αυτά τα 12 εκ. ευρώ που δόθηκαν είναι επιπλέον δεκάδων εκατομμυρίων που έχουν δοθεί από συναρμόδια υπουργεία για την επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου Χίου, για την ανακατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Χίου, όπου η σύμβαση θα υπογράφει μέσα στο καλοκαίρι και μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου. Επιπλέον κονδύλια έχουν δοθεί για το Νέο Δικαστικό Μέγαρο και για το Φράγμα Κόρης Γεφύρι”.

«Η Χίος είναι ένα νησί με ιστορία και μεγάλες δυνατότητες. Πολλές φορές, όμως, εγκλωβίστηκε στη μιζέρια και τη μικροπολιτική. Σήμερα, ενώνουμε δυνάμεις και δημιουργούμε μία Χίο αντάξια της ιστορίας της, της προοπτικής της και των ανθρώπων της».

Ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, στάθηκε στα μεγάλα έργα του νησιού που έχουν πάρει το δρόμο οριστικής υλοποίησης, λέγοντας πως «Με ορατά αποτελέσματα, μετρήσιμα και συγκεκριμένα αλλάζουμε τη ζωή του τόπου μας, λύνουμε τα προβλήματα. Η χρηματοδότηση του 3ου Γυμνασίου είναι πολύ σημαντική. Πριν κάτι μέρες αποτελούσε άπιαστο όνειρο και τώρα με την στήριξη του Υπουργού, κ. Μηταράκη, είναι έτοιμο να προχωρήσει».

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Γιάννης Ξενάκης , ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Νίκος Ξυλάς, ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Αιμιλιανός Ευαγγελινός, ο Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης και ο Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Κώστας Καρατζάς.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News