Business & Finance Τετάρτη 23/12/2020, 11:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι εκκρεμότητες επαγγελματιών και εργαζομένων για να κλείσει το 2020

Όλες οι εκκρεμότητες επαγγελματιών και εργαζομένων για να κλείσει το 2020

Υπό πρωτόγνωρες συνθήκες κλείνει το οικονομικό έτος. Σε μια φυσιολογική χρονιά, επαγγελματίες και εργαζόμενοι θα έσπευδαν τις τελευταίες ημέρες του έτους να πληρώσουν τους τελευταίους φόρους της χρονιάς να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας ή να καταθέσουν τις πινακίδες σε περίπτωση που θα ήθελαν να ακινητοποιήσουν το όχημά τους. Το φετινό κλείσιμο του έτους θα είναι εντελώς διαφορετικό: τέλη κυκλοφορίας και πινακίδες δεν υπάρχουν στην ημερήσια διάταξη. Και από φορολογικές υποχρεώσεις χρειάζεται προσοχή για το τι πρέπει να πληρωθεί και τι μπορεί να αναβληθεί για αργότερα. Ιδιαιτερότητα της χρονιάς το… τρέξιμο της τελευταίας στιγμής για την εξασφάλισης της αποζημίωσης σε περίπτωση κουρέματος ενοικίου. Πρεμιέρα και για την δυνατότητα που δίνει ο ασφαλιστικός νόμος στους ελεύθερους επαγγελματίες να αναθεωρήσουν την απόφασή τους όσον αφορά στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών. Όσοι πλήρωναν πέρυσι περισσότερο από το ελάχιστο το 210 ευρώ, έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ότι θα δίνουν τα λιγότερα για να βγάλουν με όσο το δυνατόν λιγότερες υποχρεώσεις το αβέβαιο 2021.  

Φορολογικές υποχρεώσεις

Πολλές από τις πληρωμές που είθισται να πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος του χρόνου, φέτος μπορούν να πάνε πιο… πίσω. Τα τέλη κυκλοφορίας μπορούν να καταβληθούν εμπρόθεσμα έως το τέλος Φεβρουαρίου. Επίσης, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που έχουν κύριο ΚΑΔ ο οποίος ανήκει σε αυτούς που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, δικαιούνται αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων της εφορίας μηνός Δεκεμβρίου. Οι δόσεις θα πάνε στο τέλος της ρύθμισης. Οι επαγγελματίες, θα πρέπει να πληρώσουν εμπρόθεσμα μόνο τη δόση του Ιανουαρίου εκτός και αν υπάρξει σχετική ανακοίνωση αναστολής από την κυβέρνηση και για τη δόση του Γενάρη (κάτι που είναι πολύ πιθανό). Με τις αναστολές χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή:

1.       Πρώτον οι εταιρείες και οι επαγγελματίες που χαρακτηρίζονται ως πληττόμενοι δεν δικαιούνται αναστολής. Το μέτρο αφορά μόνο τις κλειστές επιχειρήσεις.

2.       Δεύτερον η αναστολή αφορά μόνο τις δόσεις ρυθμίσεις και όχι τις πληρωμές που πρέπει να γίνουν κανονικά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου δηλαδή την δόση του φόρου εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Κατάθεση πινακίδων

Η διαδικασία φέτος θα γίνει ηλεκτρονικά. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και οι οδηγοί θα έχουν χρονικό περιθώριο δύο μηνών για να καταθέσουν τις πινακίδες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Τελικώς, όσοι καταθέσουν πινακίδες στο τέλος Φεβρουαρίου, δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν την αναλογία των τελών κυκλοφορίας για το πρώτο δίμηνο.

Δηλώσεις COVID

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί «κούρεμα» ενοικίου κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, θα πρέπει να κάνουν τις σχετικές δηλώσεις COVID στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxis. Προέχει η δήλωση του Νοεμβρίου η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ενώ θα πρέπει να συνοδευτεί και από ηλεκτρονική γνωστοποίηση του τραπεζικού λογαριασμού IBAN καθώς αυτή τη φορά, η αποζημίωση θα δοθεί σε χρήμα (μέσω απευθείας κατάθεσης στον τραπεζικό λογαριασμό) και όχι υπό μορφή επιστροφής φόρου.  Για τις δηλώσεις COVID του Δεκεμβρίου, η πλατφόρμα έχει ήδη ενεργοποιηθεί και η καταληκτική ημερομηνία θα είναι η 31η Ιανουαρίου εκτός αν ανακοινωθεί κάτι διαφορετικό.

Ασφαλιστικές εισφορές

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τις ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνουν ανά μήνα για ολόκληρο το 2021. Οι αιτήσεις πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Αν δεν υποβληθεί δήλωση, τότε ο επαγγελματίας θα παραμείνει στην ασφαλιστική κατηγορία που είχε και το 2020. Οι ασφαλιστικές κατηγορίες είναι έξι: 210 ευρώ, 252 ευρώ, 302 ευρώ, 363 ευρώ, 435 ευρώ και 566 ευρώ.
 
 
 
 
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News