Business & Finance Κυριακή 19/06/2022, 08:50
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fuel Pass: Αναμένονται οι ανακοινώσεις – Τι θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο

Fuel Pass: Αναμένονται οι ανακοινώσεις – Τι θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο

Στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την νέα επιδότηση στα καύσιμα (fuel pass), που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και έχει διάρκεια τρεις μήνες, δηλαδή έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώνονται και κυβερνητικούς αξιωματούχους, το μέτρο θα είναι ενισχυμένο σε σχέση με την προηγούμενη παρέμβαση, τόσο σε ότι αφορά τον αριθμό των δικαιούχων, αλλά και τα ποσά που θα λάβουν.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε χθες μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «εξετάζεται να δοθούν περισσότερα χρήματα και να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια».

Ο δρόμος για ένα διευρμένο πακέτο άνοιξε μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την περασμένη Τετάρτη, που δείχνουν σημαντική υπέρβαση του στόχου για τα φορολογικά έσοδα, τόσο στο 5μηνο (Ιανουαρίου – Μαΐου) του 2002, όσο και για τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα ιδιαίτερα θετική είναι η πρόβλεψη για τους επόμενους μήνες σε ότι αφορά τα έσοδα που θα προκύψουν για τα κρατικά και αυτό διότι η πορεία του τουρισμού δείχνει να είναι θετική. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα συντηρητική, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, η πρόβλεψη που περιέχεται στον προϋπολογισμό, για έσοδα εφέτος που θα αντιστοιχούν στο 80% αυτών του 2019.

Ως εκ τούτου αφήνουν να εννοηθεί ότι θα δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, ώστε να χρηματοδοτηθούν επιπλέον παρεμβάσεις, για την στήριξη της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, το περιεχόμενο των μέτρων έχει «κλειδώσει» και απομένουν οι λεπτομέρειες, όπως το ύψος της επιδότησης και τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων.

Οι έως τώρα πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει:

  • Διάρκεια τριών μηνών, αρχίζοντας από την 1η Ιουλίου και με ορίζοντα τις 30 Σεπτεμβρίου.
  • Για το diesel κίνησης η επιδότηση θα συνεχίσει να δίνεται στην αντλία και πιθανότατα θα είναι υψηλότερη από αυτή που ισχύει σήμερα.
  • Για την βενζίνη θα συνεχιστεί το σύστημα του fuel pass. Το ποσό της επιδότησης θα είναι υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο.
  • Το μέτρο του fuel pass θα αφορά περισσότερους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000 ευρώ (καθαρό μετά την αφαίρεση των φόρων).

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News