ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον αυτόματο οι συντάξεις του Δημοσίου

Στον αυτόματο οι συντάξεις του Δημοσίου

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να μπει σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα για την αυτοματοποίηση των συντάξεων Δημοσίου. Η εν λόγω πλατφόρμα βρίσκεται ήδη σε πιλοτική λειτουργία από τον Μάιο. 

Με βάση την πλατφόρμα, ο συνταξιούχος του Δημοσίου μπορεί να κάνει την αίτηση, γίνεται ηλεκτρονική επεξεργασία της αίτησης  και στην συνέχεια η σύνταξη εκδίδεται μέσα σε διάστημα 2 μηνών. 

Η νέα διαδικασία αφορά μόνο τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν μόνο έναν ασφαλιστικό φορέα κι όχι περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Η διαδικασία έχει ως στόχο να «ξεστοκαριστούν» οι συντάξεις του Δημοσίου οι οποίες είναι περίπου 19.000.

Όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΦΚΑ, τον Μάιο εκδόθηκαν πιλοτικά μέσω της νέας διαδικασίας 1.800 συντάξεις. Μέσα στον Ιούνιο αναμένονται να εκδοθούν 3.000-4.000 συντάξεις, ενώ τον Ιούλιο όταν η εφαρμογή θα είναι σε πλήρη εφαρμογή αναμένεται να εκδοθούν περίπου 5.000-6.000 συνταξιοδοτικά αιτήματα.  

Σε πρώτη φάση μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος θα διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις για κύρια σύνταξη που είτε βρίσκονται σε στοκ, είτε αποτελούν νέες αιτήσεις. Ταυτόχρονα, με την αυτόματη έκδοση της κύριας σύνταξης για τους πρώην δημοσίους υπαλλήλους, με μια μόνο αίτηση θα εκδίδεται και το μέρισμα του ΜΤΠΥ, ενώ σε 2 μήνες θα ακολουθεί η έκδοση της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ. 

Oι γενικές πληροφορίες, τα στοιχεία ασφαλιστικής ιστορίας, ο χρόνος ασφάλισης, οι συντάξιμες αποδοχές και κάθε άλλο στοιχείο για τον κανονισμό σύνταξης που απαιτείται ανά κατηγορία αιτήματος συνταξιοδότησης, αντλούνται από το ΔΑΥΚ (Δελτίο Υπηρεσιακής Κατάστασης) ή το e-ΔΑΥΚ.

O ΑΤΛΑΣ

Ταυτόχρονα τρέχει και το project ΑΤΛΑΣ για την αυτοματοποίηση  έκδοσης και των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα. Όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΦΚΑ το λογισμικό είναι  έτοιμο αλλά  γίνονται συνεχείς δοκιμές ώστε να μπουν οι σωστές παράμετροι για να μπορέσουν να εκδίδονται σωστές συντάξεις και να αποφευχθούν τα λάθη του συστήματος. 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ψηφιοποιηθεί η διαδικασία αίτησης – απονομής σύνταξης για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ , αλλά και για τους δικαιούχους των συντάξεων χηρείας. Ταυτόχρονα ήδη είναι σε εφαρμογή  οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για την κατάθεση των αιτημάτων σύνταξης του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ) αλλά και τα εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα. Υπενθυμίζεται πως σε αυτή τη περίπτωση δεν γίνεται αυτοματοποιημένη έκδοση  της σύνταξης όπως θα γίνεται μέσω του ΑΤΛΑΣ. 

Διαβάστε επίσης: 

Συντάξεις: Αγώνας δρόμου για την εξάλειψη του στοκ – Προς νέο κύκλο πιστοποίησης για λογιστές και δικηγόρους

Κ. Χατζηδάκης: Αύξηση συντάξεων το 2023 – Τέλος με τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις το καλοκαίρι

Συνταξιούχοι: Στα 690 εκατ. ευρώ το πακέτο αυξήσεων του 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News