Business & Finance Τετάρτη 15/06/2022, 09:25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλοκαιρινό φρένο στις προσλήψεις βλέπουν οι εργοδότες

Καλοκαιρινό φρένο στις προσλήψεις βλέπουν οι εργοδότες

Επιφυλακτικοί εµφανίζονται οι Ελληνες εργοδότες µπροστά στο ενδεχόµενο να προχωρήσουν σε προσλήψεις έως τον Σεπτέμβριο, με την προσοχή να πέφτει στους τομείς της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, των επικοινωνιών και ΜΜΕ, καθώς σημειώνουν αυξημένες προοπτικές απασχόλησης.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις αλλά και τις εκτιμήσεις της Manpower, οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας, το υψηλότερο κόστος ζωής και οι εξελίξεις στην Ευρώπη είναι πιθανό να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη των εργοδοτών κυρίως σε τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η έρευνα της εταιρείας δείχνει επίσης ότι οκτώ στους δέκα εργοδότες δυσκολεύονται λίγο έως πολύ να βρουν ταλέντα. Βέβαια, το 18% δηλώνει ότι δυσκολεύεται σημαντικά, ενώ υπάρχει άλλο ένα 20% που δηλώνει πως δεν δυσκολεύεται καθόλου.

Σύμφωνα με την Ερευνα Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου της ManpowerGroup για το γ΄ τρίμηνο του 2022 (Ιούνιος – Σεπτέμβριος), προβλέπεται ελαφρώς χαμηλός ρυθμός προσλήψεων από τις ελληνικές επιχειρήσεις, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης (ΝΕΟ) να αποτυπώνονται μειωμένες κατά -1%, όπως αναφέρουν 515 Ελληνες εργοδότες.

Επιπλέον, το 28% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 26% προβλέπει μείωση και το 43% δεν αναμένει κάποια αλλαγή.

Ο πιο ισχυρός τομέας στην Ελλάδα είναι η πληροφορική, τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες, επικοινωνίες και ΜΜΕ, με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο 23%, σημειώνοντας άνοδο κατά 4% συγκριτικά με το β΄ τρίμηνο του 2022. Οι χαμηλότερες προοπτικές απασχόλησης καταγράφονται στον τομέα των Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών (-50%). Η λιγότερο ανταγωνιστική περιφέρεια είναι η Βόρεια Ελλάδα με -9%, ενώ ακολουθεί η ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής. Οι εργοδότες σε οργανισμούς με 250+ εργαζομένους είναι πιο αισιόδοξοι.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News