Business & Finance Τρίτη 14/06/2022, 19:22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Εργαζόμαστε για να υπάρξει επενδυτής στη ΛΑΡΚΟ 

Σταϊκούρας: Εργαζόμαστε για να υπάρξει επενδυτής στη ΛΑΡΚΟ 

«Όχι μόνο δεν έχουμε καμία πρόθεση να κλείσει η ΛΑΡΚΟ, αλλά αντίθετα, θέλουμε να ενδυναμωθεί και να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες, μελλοντικά, θέσεις απασχόλησης», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα της Βουλής σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για την εταιρεία.

«Επίκειται άμεσα ο καθορισμός ημερομηνίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών των υποψηφίων επενδυτών και συνακόλουθα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της διαδικασίας κατακύρωσης στον πλειοδότη, που θα προκύψει στο πλαίσιο των δύο παράλληλων διαγωνιστικών διαδικασιών, με βάση τη ρήτρα της εκατέρωθεν πλειοδοσίας, που διενεργούνται από την ειδική διαχείριση για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και από το ΤΑΙΠΕΔ, για τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου», είπε ο υπουργός Οικονομικών. 

«Εργαζόμαστε για να υπάρξει επενδυτής, ο οποίος θα προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις εκσυγχρονισμού. Μόνο τότε θα καταστεί δυνατό να υπάρξει μια ανταγωνιστική, σε διεθνές επίπεδο, βιομηχανία, σημαντική τόσο για την βιομηχανία της ηλεκτροκίνησης, όσο και για πολλές άλλες βιομηχανίες και εφαρμογές. Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο μέλλον, με σεβασμό στους εργαζόμενους, με σεβασμό στους κόπους και τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας αλλά και στην προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών, που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της μεταλλευτική και μεταλλουργικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Οι ρυθμίσεις για τη ΛΑΡΚΟ 

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι με τις διατάξεις που εισάγονται σήμερα για ψήφιση:

  • Προβλέπεται άμεση και εφάπαξ καταβολή των νομίμων αποζημιώσεων απόλυσης, ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καταβληθεί από το αποθεματικό του κρατικού Προϋπολογισμού. 
  • Δημιουργείται ασφαλής εργασιακή γέφυρα, με τη θέσπιση δυνατότητας σύναψης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, μηνιαίας ή διμηνιαίας διάρκειας, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων, από την ειδική διαχείριση για το σύνολο των εργαζομένων, ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που επίσης θα καταβληθεί από το αποθεματικό του κρατικού Προϋπολογισμού.
  • Ορίζονται μέτρα κοινωνικής και εργασιακής προστασίας με ενεργοποίηση προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν οι εργαζόμενοι. Το υπουργείο Εργασίας είναι υποχρεωμένο να καταρτίσει ειδικές δράσεις και ειδικά προγράμματα απασχόλησης, συγχρηματοδοτούμενα ή από εθνικούς πόρους, σε ΟΤΑ. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από δήμους για εργαζόμενους άνω των 55 ετών, έως την συμπλήρωση των προϋποθέσεων για πλήρη σύνταξη και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα 7 έτη. 
  • Προστατεύονται όλοι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί και απασχολούμενοι με συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου, ακόμα και για το χρονικό διάστημα μετά την εγκατάσταση του επενδυτή. 

Απάντηση στα πυρά της αντιπολίτευσης

Σχολιάζοντας την βασική κατηγορία που διατυπώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για «σχέδιο απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ, έμπνευσης Μαξίμου», ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι έγιναν διαχρονικά λάθη από πολλές κυβερνήσεις, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο, γιατί τα στοιχεία είναι αμείλικτα και για την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε εξάλλου στην επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την περίοδο της υπουργίας του, όπου γινόταν λόγος και για αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.

«Λέτε ότι η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, θέλουμε να κλείσουμε τη ΛΑΡΚΟ. Πολλοί από εσάς όμως δεν γνωρίζετε την ιστορία της ΛΑΡΚΟ. Αν θέλαμε να κλείσουμε τη ΛΑΡΚΟ, θα την είχαμε κλείσει το 2012», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News