ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΑΤΕ: Πώς επενδύει 2,1 δισ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις

ΕΑΤΕ: Πώς επενδύει 2,1 δισ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις

Ένα ακόμη πρόγραμμα για την χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκεται στα σκαριά από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), αυτή τη φορά με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι συνεργασίες με οργανισμούς του εξωτερικού με στόχο την προσέλκυση περισσότερων διεθνών κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει το Q-Equity με κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ για την δημιουργία funds που θα επενδύουν σε ελληνικές μικρομεσαίες μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων που επιτρέπουν ευρύ φάσμα επενδυτικών στρατηγικών, δηλώνει στο MR η Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤΕ. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Απρίλιο η έναρξη του InnovateNow μέσω του οποίου θα επενδυθούν 100 εκατ. ευρώ σε νέα επενδυτικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών που θα στοχεύουν στην ενίσχυση του οικοσυστήματος των νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων, κινητοποιώντας τουλάχιστον άλλα τόσα ιδιωτικά κεφάλαια.

Όπως αναφέρει η κυρία Λυμπεροπούλου σήμερα η ΕΑΤΕ διαχειρίζεται κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ μέσω εννέα συνολικά mandates, τα οποία χαρακτηρίζονται από τον καινοτόμο σχεδιασμό τους, τη συμπληρωματικότητά τους και το εύρος που καλύπτουν.

Τα προγράμματα της ΕΑΤΕ έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς. «Θέλουμε τα προγράμματα μας να έχουν μια συνέχεια, χωρίς προθεσμία υποβολής προτάσεων. Έτσι εξασφαλίζουμε ότι υπάρχει μια συνεχόμενη ροή χρηματοδότησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ανάλογα και με τη ζήτηση αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας», αναφέρει η κυρία Λυμπεροπούλου.  

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν οδηγήσει στην ενεργοποίηση εξωστρεφών ομάδων διαχείρισης και στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων από το εσωτερικό και το εξωτερικό, συστατικά απαραίτητα για τη δημιουργία νέων επενδυτικών ταμείων. Σήμερα, η ΕΑΤΕ συμμετέχει σε 13 επενδυτικά σχήματα, στα οποία έχει δεσμεύσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά κεφάλαια των σχημάτων αυτών ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ. 

Στηρίζοντας το οικοσύστημα

Όπως σημειώνει η κυρία Λυμπεροπούλου η λειτουργία της ΕΑΤΕ δεν εξαντλείται στην παροχή χρηματοδότησης, αντίθετα υποστηρίζει την δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος επιχειρηματιών και ιδιωτών επενδυτών μέσω διαφόρων δράσεων. Χαρακτηριστικό και πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η κλειστή διοργάνωση TechTour Southeast Europe που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες για πρώτη φορά στη χώρα μας, με τη συμμετοχή 100 εκπροσώπων funds απ’ όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, συμμετείχαν 35 εκπρόσωποι funds από την Ελλάδα και 65 από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αραβική χερσόνησο. Εκτός από τις παρουσιάσεις και τις συζητήσεις μέσα σε δύο μέρες έγιναν πάνω από εκατό one-to-one meetings και παρουσιάσεις από 30 startups, 15 από την Ελλάδα και 15 από την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Το Tech Tour ήταν αποτέλεσμα μιας συνεργασίας που ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες με παρουσιάσεις εταιρειών και τη συμμετοχή επενδυτών που εκφράζουν πραγματικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Λυμπεροπούλου σημειώνοντας παράλληλα πως υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και απ’ άλλους επενδυτές που δεν συμμετείχαν κάτι το οποίο «δημιουργεί προσδοκίες για το επόμενο».

Διεθνείς συνεργασίες

Ενισχυτικά λειτουργούν και οι διεθνείς συνεργασίες της ΕΑΤΕ, που όπως σημειώνει η κυρία Λυμπεροπούλου ανοίγουν την πόρτα για νέα κεφάλαια στις ελληνικές επιχειρήσεις. Πρόσφατα υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της ΕΑΤΕ και αντίστοιχων οργανισμών από τη Γαλλία (Bpifrance), τη Γερμανία (KfW Capital), τη Φινλανδία (Tesi) και τη Δανία (Vækstfonden).

Η συνεργασία αυτή, όπως εξηγεί στο MR η κυρία Λυμπεροπούλου, έχει ως σκοπό την δημιουργία πανευρωπαϊκών επενδυτικών σχημάτων που θα επενδύουν σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση παγκόσμιας ανάπτυξης με δεδομένο πως σήμερα πολλές εταιρείες από την Ευρώπη που κάνουν αυτό το βήμα στρέφονται κυρίως στις ΗΠΑ και την Ασία για να βρουν κεφάλαια.

«Θα μπορεί για παράδειγμα να δημιουργηθεί ένα fund στη Γαλλία στο οποίο θα συμμετάσχει και η Ελλάδα. Και βέβαια τα κεφάλαια που θα επενδύονται να επιστρέφουν ως ποσοστό επενδύσεων σε ελληνικές επιχειρήσεις», σημειώνει η κυρία Λυμπεροπούλου προσθέτοντας ότι τέτοιες κινήσεις θα εντάξουν και τις ελληνικές επιχειρήσεις στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα επενδύσεων.

Τέλος, επεκτείνονται και οι διακρατικές συμφωνίες όπως αυτή με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλαίσιο της οποίας υπάρχει η συνεργασία συνεπενδύσεων ύψους 400 εκατ. ευρώ, που πρόσφατα διευρύνθηκε ώστε αυτή να περιλαμβάνει και επενδύσεις σε ελληνικά venture capital (“VC”) και private equity (“PE”) funds από τον κρατικό επενδυτικό βραχίονα των ΗΑΕ, Mubadala Investment Company σε συνεργασία με την ΕΑΤΕ. Ήδη η Mubadala και η ΕΑΤΕ ολοκλήρωσαν την πρώτη τους συνεπένδυση υπό τους όρους της νέας διευρυμένης συμφωνίας στο VentureFriends Fund III και σύντομα πρόκειται να ανακοινωθεί και μια ακόμη επένδυση σε ελληνικό fund.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News