ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχυμένες οι ψηφιακές επιδοτήσεις των επιχειρήσεων – Αντίστροφη μέτρηση για τα voucher 

Πώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν επιδότηση για ψηφιακές εφαρμογές

Ενισχυμένες οι ψηφιακές επιδοτήσεις των επιχειρήσεων – Αντίστροφη μέτρηση για τα voucher 

Ενισχυμένες σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό θα είναι οι επιδοτήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα «κουπόνια» των επιδοτήσεων θα καλύπτουν τελικά το 90% της δαπάνης των επιχειρήσεων για την αγορά ψηφιακών υπηρεσιών, από το 70% που σχεδιαζόταν αρχικά. 

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη του προγράμματος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζονται οι προετοιμασίες ώστε η πλατφόρμα στην οποία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αιτούνται τα κουπόνια να ανοίξει στις 15 Ιουνίου. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα έχει ως στόχο να επιδοτήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους και με ετήσια έσοδα μέχρι 50 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει διαμορφωθεί στα 180 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 90 εκατ. ευρώ αναμένεται να ενισχύσουν επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ η δυνατότητα αξιοποίησης επιταγών (vouchers) βάσει του μεγέθους της επιχείρησης διαμορφώνεται ως εξής: 

  • Για επιχειρήσεις με 1 έως 4 εργαζομένους η μέγιστη δαπάνη διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ με μέγιστο ποσό επιταγής τα 900 ευρώ.
  • Για επιχειρήσεις με 5 έως 9 εργαζομένους η μέγιστη δαπάνη διαμορφώνεται στα 2.000 ευρώ με μέγιστο ποσό επιταγής τα 1.800 ευρώ.
  • Για επιχειρήσεις με 10 έως 17 εργαζομένους η μέγιστη δαπάνη διαμορφώνεται στα 4.000 ευρώ με μέγιστο ποσό επιταγής τα 3.600 ευρώ.
  • Για επιχειρήσεις με 18 έως 24 εργαζομένους η μέγιστη δαπάνη διαμορφώνεται στα 6.000 ευρώ με μέγιστο ποσό επιταγής τα 5.400 ευρώ.
  • Για επιχειρήσεις με 25 έως 31 εργαζομένους η μέγιστη δαπάνη διαμορφώνεται στα 10.000 ευρώ με μέγιστο ποσό επιταγής τα 9.000 ευρώ.
  • Για επιχειρήσεις με 32 έως 39 εργαζομένους η μέγιστη δαπάνη διαμορφώνεται στα 12.000 ευρώ με μέγιστο ποσό επιταγής τα 10.800 ευρώ.
  • Για επιχειρήσεις με 40 έως 49 εργαζομένους η μέγιστη δαπάνη διαμορφώνεται στα 15.000 ευρώ με μέγιστο ποσό επιταγής τα 13.500 ευρώ.
  • Για επιχειρήσεις με 50 έως 250 εργαζομένους η μέγιστη δαπάνη διαμορφώνεται στα 20.000 ευρώ με μέγιστο ποσό επιταγής τα 18.000 ευρώ. 

Σημειώνεται ότι επιλέξιμη προς ενίσχυση από το Πρόγραμμα είναι η προμήθεια ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και σχετικών συμπληρωματικών υπηρεσιών. Κάθε δικαιούχος μπορεί να χρηματοδοτηθεί για την αγορά μίας συγκεκριμένης λύσης, η οποία όμως μπορεί να αποτελεί σύνθεση προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν ως στόχο την βελτίωσης της λειτουργίας, την ενίσχυση της απομακρυσμένης εργασίας και του ηλεκτρονικού εμπορίου, και τέλος την κυβερνοασφάλεια. 

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη δράση του Ταμείου Ανάκαμψης έχει δύο ακόμη σκέλη και συγκεκριμένα: 

– Την ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, πρόγραμμα που έχει συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Μέσω αυτού θα χρηματοδοτηθούν έργα ύψους 200 χιλ. έως 2 εκατ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής παραγωγικής ικανότητας στη χώρα με νέα προϊόντα και υπηρεσίες, την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την ευρύτερη αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.

– Την αντικατάσταση μισού εκατ. ταμειακών μηχανών και την απόσυρση 100 χιλ. τερματικών αποδοχής συναλλαγών (POS), έργο που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, διαθέτοντας προϋπολογισμό 165 εκατ. ευρώ. 

monereview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News