Business & Finance Δευτέρα 6/06/2022, 09:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα φοροκίνητρα για ψηφιακές και «πράσινες» επενδύσεις στις ΜμΕ 

Νέα φοροκίνητρα για ψηφιακές και «πράσινες» επενδύσεις στις ΜμΕ 

Ένα ακόμη κίνητρο για την υλοποίηση ψηφιακών και «πράσινων» επενδύσεων δίνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή. 
Ειδικότερα, η διάταξη ορίζει ότι οι δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατά το χρόνο πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό 100%. 

Η υπερέκπτωση θα αφορά μόνο συγκεκριμένες δαπάνες αγαθών ή υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με τη λήψη ηλεκτρονικού τιμολογίου, από επιχειρήσεις που διαθέτουν συγκεκριμένους ΚΑΔ, που πρόκειται να καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). 

Η έκπτωση 100% έχει εφαρμογή και για τη δαπάνη απόσβεσης στοιχείων του ενεργητικού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποκτώνται με σκοπό την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας, ενέργειας και ψηφιοποίησης, εφόσον η επιχείρηση δεν εφαρμόζει προσαυξημένη έκπτωση της δαπάνης απόσβεσης σύμφωνα με το άρθρο 24 και τις περ. δ’ και ε’ του άρθρου 22Β. Σε περίπτωση πώλησης του πάγιου στοιχείου για το οποίο εφαρμόστηκε το κίνητρο της προσαυξημένης έκπτωσης της δαπάνης απόσβεσης, το κίνητρο αυτό παύει να παρέχεται, δίχως όμως να αίρεται η ήδη χορηγηθείσα προσαυξημένη έκπτωση.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News