Business & Finance Παρασκευή 3/06/2022, 08:42
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άμεση απελευθέρωση των ελληνικών τάνκερ ζητεί η ναυτιλιακή κοινότητα

Άμεση απελευθέρωση των ελληνικών τάνκερ ζητεί η ναυτιλιακή κοινότητα

Τρεις από τις μεγαλύτερες ενώσεις πλοιοκτητών παγκοσμίως , δηλαδή η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) και η Ενωση Εφοπλιστών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECSA) προχώρησαν σε έντονες δημόσιες παρεμβάσεις για την απελευθέρωση των δύο πλοίων ελληνικής σημαίας και των πληρωμάτων τους, που κατασχέθηκαν από το Ιράν και παραμένουν υπό ομηρία για 7η μέρα, ζητώντας παράλληλα σεβασμό της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο του Περσικού και ταχεία διπλωματική επίλυση του θέματος.

Μάλιστα η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, χαρακτήρισε την ομηρία των δύο πλοίων «πρωτάκουστη και πρωτόγνωρη». «Κρατούνται δύο υπό ελληνική σημαία πλοία, κρατούνται τα πληρώματά τους, ανάμεσά τους και νέα παιδιά που είναι πρωτόμπαρκα από ό,τι πληροφορούμαστε», ανέφερε και κάλεσε «να ξεσηκωθεί όλη η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα, τα κράτη, οι πάντες, να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία».

Η δήλωση αυτή έγινε χθες, έπειτα από αντίστοιχη παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την επικείμενη έναρξη της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2022», στην οποία σημείωσε πως η κίνηση του Ιράν «παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου, διαταράσσει το κανονιστικό σύστημα για το Δίκαιο της Θάλασσας, απειλεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και το παγκόσμιο εμπόριο» και κάλεσε «όλα τα κράτη να ενεργήσουν ώστε το απαράδεκτο αυτό γεγονός να τερματιστεί και να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθεί». «Το Δίκαιο της Θάλασσας είναι το θεμέλιο για κάθε δραστηριότητα και μια αδιαπραγμάτευτη αξία. Οχι μόνο για την παγκόσμια ναυτιλία, αλλά και για την παγκόσμια ευημερία», συμπλήρωσε.

Το ελληνικό τάνκερ «Prudent Warrior» της Polembros κρατείται για 7η μέρα στο αγκυροβόλιο έξω από το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν, όπως και το «Delta Poseidon» της Delta Tankers, που βρίσκεται βόρεια του νησιού Λαράκ στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με φωτογραφικά ντοκουμέντα και σχετική ανάρτηση του TankerTrackers.com στο Twitter.

Νωρίτερα σε κοινή δήλωσή τους το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) και η Ενωση Εφοπλιστών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECSA) έκαναν έκκληση για μια γρήγορη και διπλωματική επίλυση για τα πλοία και την άμεση απελευθέρωση των πληρωμάτων.

Ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Γκάι Πλάτεν , τόνισε ότι ο κλάδος είναι διεθνής και είναι ζωτικής σημασίας για τους ναυτικούς να μη γίνονται πιόνια σε πολιτικά παιχνίδια. «Η ασφάλεια και η ευημερία του πληρώματος και των πλοίων παραμένει η προτεραιότητα και είναι σημαντικό να προστατεύονται από τέτοια περιστατικά», σημείωσε. Ο δε γενικός γραμματέας της ECSA, Σωτήρης Ράπτης, δήλωσε πως «η ελευθερία ναυσιπλοΐας βάσει της UNCLOS και το δικαίωμα των ναυτικών να εκτελούν τα καθήκοντά τους με ασφάλεια είναι βασικές αρχές που πρέπει να τηρούνται. Ζητούμε την ταχεία απελευθέρωση των σκαφών και των πληρωμάτων τους».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

TankerTrackers: Πού βρίσκονται τα δύο ελληνικά τάνκερ που κατασχέθηκαν

Bloomberg: Τι σημαίνει για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου η κατάσχεση των ελληνικών πλοίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News