ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι και πού πουλάει η Ελλάδα: Εξαγωγές ως τις Μπαχάμες

Τι και πού πουλάει η Ελλάδα:  Εξαγωγές ως τις Μπαχάμες

Οι ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα οι γειτονικές παραμένουν οι κυριότεροι εξαγωγικοί προορισμοί για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι εξαγωγές προς μεγάλες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ. Από την άλλη, οι διαταραχές στην παραγωγική διαδικασία στην Κίνα και τα νέα lockdowns που υπήρχαν στη χώρα προκάλεσαν μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς την εν λόγω αγορά. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η διείσδυση των ελληνικών προϊόντων –έστω και σε περιορισμένο βαθμό– σε χώρες όπως οι… Μπαχάμες!

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, ενώ στη δεύτερη θέση παραμένει η Γερμανία, όπως και το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ακολουθεί η Κύπρος καταλαμβάνοντας την 3η από την 4η θέση που κατείχε και μετά η Βουλγαρία, προς την οποία η αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων (κατά 45,1%) το τρίμηνο του 2022 οδήγησε στο να ανέλθει στην 4η από την 6η θέση.

Ακολουθούν η Τουρκία, η οποία βρίσκεται στην ίδια θέση με το 2021, η Ισπανία στην 6η (από την 11η πέρυσι) και το Ηνωμένο Βασίλειο στην 7η θέση από τη 10η πέρυσι. Μάλιστα, οι εξαγωγές προς την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο διπλασιάστηκαν το α΄ τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Κατά 38,5% αυξήθηκαν οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, που αποτελούν τον όγδοο μεγαλύτερο εξαγωγικό προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ στην 9η θέση από την 3η πέρυσι υποχώρησε η Γαλλία, προς την οποία οι εξαγωγές μειώθηκαν φέτος κατά 18,7%. Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών των ελληνικών εξαγωγών, συμπληρώνει η Ρουμανία, η οποία βρισκόταν στην 8η θέση κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Τα προϊόντα πετρελαίου αποτελούν και για το πρώτο τρίμηνο του 2022 το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, με αύξηση 55,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021. Στη 2η θέση ακολουθούν τα φάρμακα, τα οποία κατέγραψαν μείωση της τάξης του 18%, στην 3η θέση παραμένουν τα προϊόντα αλουμινίου με αύξηση 37,8%, ενώ στην 4η «σκαρφάλωσαν» οι εξαγωγές μηχανών αυτόματης επεξεργασίας πληροφοριών (υπολογιστές) με εντυπωσιακή άνοδο 373,1%. Στην 5η θέση παραμένουν οι σωλήνες κάθε είδους, ενώ στην 6η, με υποχώρηση τριών θέσεων από το τρίμηνο του 2021 βρίσκονται οι εξαγωγές βαμβακιού. Στην 7η και 8η θέση βρίσκονται οι εξαγωγές ράβδων από αργίλιο και ιχθυηρών, ενώ στην 9η οι εξαγωγές τυριών. Η πρώτη δεκάδα κλείνει με τις εξαγωγές λαχανικών.

Νέες είσοδοι στις πρώτες 100 χώρες – εξαγωγικούς προορισμούς είναι αυτές της Ουρουγουάης, του Σουδάν, της Κένυας, της Σρι Λάνκα, του Καζακστάν και του Καμερούν.

Διαβάστε επίσης: 

Εκτινάχθηκε το εμπορικό έλλειμμα το α’ τρίμηνο – Αύξηση 78,7%

Ο παγκόσμιος χάρτης της παραγωγής: Από πού έρχονται τα τρόφιμα στο ψυγείο μας;

Συνεχίζει τις εισαγωγές η Ελλάδα από Ρωσία – Έλλειμμα 1,6 δισ. το πρώτο τρίμηνο

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News