ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα μπει φρένο στην αναδρομική χορήγηση μπόνους στις τράπεζες

Δεν θα δοθούν μπόνους για το 2020 και το 2021 ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση

Πώς θα μπει φρένο στην αναδρομική χορήγηση μπόνους στις τράπεζες

Διάταξη που θα ορίζει ρητώς ότι οι αλλαγές που αφορούν τόσο τις σταθερές αμοιβές όσο και τα μπόνους των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών θα ισχύσουν για την οικονομική χρήση του 2022 προτίθεται να εισαγάγει η κυβέρνηση στον νέο νόμο για το ΤΧΣ, που αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή εντός του μηνός. Προϋπόθεση για τη χορήγηση μπόνους θα είναι η μείωση των κόκκινων δανείων κάτω από το 10% του συνόλου των χορηγήσεων.

Δεδομένου ότι κάποιες τράπεζες έχουν ήδη επιτύχει αυτό τον στόχο, υπέβαλαν αίτημα προς το ΤΧΣ ώστε να εγκρίνει αναδρομικά την πολιτική μπόνους που είχαν αποφασίσει. Το ΤΧΣ, σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι το αίτημα αφορούσε την αναδρομική χορήγηση μπόνους και χωρίς καν να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος, ενέκρινε το θέμα, προκαλώντας την αντίδραση της κυβέρνησης, που κατέστησε σαφές ότι τα μπόνους θα χορηγηθούν από το 2023.

Η διάταξη έχει στόχο να εξειδικεύσει τον χρόνο κατά τον οποίο «απελευθερώνονται» οι σταθερές αμοιβές και τα μπόνους των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, που σήμερα είναι «παγωμένα» και με βάση το σχέδιο νόμου που έχει δοθεί προς διαβούλευση στη δημοσιότητα θα «ξεπαγώσουν» για όσες τράπεζες μειώσουν τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία έχουν στον ισολογισμό τους κάτω από το 10%. Ενόψει αυτής της αλλαγής του νόμου και με δεδομένο ότι κάποιες τράπεζες έχουν ήδη πετύχει αυτόν τον στόχο, υπέβαλαν αίτημα προς το ΤΧΣ ώστε να εγκρίνει αναδρομικά την πολιτική μπόνους που είχαν αποφασίσει τα διοικητικά τους συμβούλια. Το ΤΧΣ, σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι το αίτημα αφορούσε την αναδρομική χορήγηση μπόνους και χωρίς καν να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος, ενέκρινε το θέμα. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real» ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης αποκάλυψε ότι το θέμα αφορούσε τις χρήσεις 2020-2021 και έκανε λόγο «για κίνηση πίσω από την πλάτη μας». Η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Πατέλης, το απέρριψε με το σκεπτικό ότι «όταν ο κόσμος υποφέρει θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» και συμπλήρωσε ότι το θέμα θα επιλυθεί με τροποποίηση της διάταξης, που θα προβλέπει ότι «δεν θα υπάρξει μπόνους στις τράπεζες φέτος».

Κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν ερωτήματα για τους λόγους για τους οποίους το ΤΧΣ προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση και όπως εξηγούν η κυβέρνηση «θα τηρήσει το πνεύμα του νόμου που ορίζει ότι τα μπόνους αποτελούν κίνητρο για το μέλλον και όχι αμοιβή που μπορεί να καταβάλλεται αναδρομικά». Την ίδια άποψη υιοθετεί και η ΤτΕ, πηγές της οποίας σημειώνουν ότι «τα στελέχη των τραπεζών έχουν δουλέψει σκληρά για τη μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά αυτό δεν θα ήταν δυνατόν αν η κυβέρνηση δεν έβαζε πλάτη με τις εγγυήσεις που παρείχε και γι’ αυτό έχει και τον πρώτο λόγο».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα υπάρχει πλαφόν στις αμοιβές των διοικήσεων των τραπεζών, οι οποίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις αμοιβές του διοικητή της ΤτΕ, ενώ απαγορεύεται επίσης η χορήγηση μπόνους είτε χρηματικού είτε με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης (stock options).

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο που αλλάζει τον ιδρυτικό νόμο του ΤΧΣ και είναι σε διαβούλευση υπάρχει πρόβλεψη που καταργεί αυτό το πλαφόν, εφόσον όπως ορίζει τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν πετύχει τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 10%. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει το σχετικό άρθρο, «για όσο διάστημα ο ως άνω δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων και χρεωστικών τίτλων υπερβαίνει το 10%, οι σταθερές αποδοχές του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των λοιπών μελών του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και όσων έχουν τη θέση ή εκτελούν καθήκοντα γενικού διευθυντή, καθώς και των αναπληρωτών τους, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αντίστοιχων αποδοχών του διοικητή της ΤτΕ».

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης ότι «οι πάσης φύσης πρόσθετες μεταβλητές απολαβές (μπόνους) των ιδίων προσώπων καταργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του υποβληθέντος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της διαδικασίας εγκρίσεως του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης, σχεδίου αναδιάρθρωσης του πιστωτικού ιδρύματος και μέχρι την ολοκλήρωση αυτού ή για όσο διάστημα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπερβαίνει το 10% ή για τις οικονομικές χρήσεις αναφοράς μέχρι και του 2022».

Να σημειωθεί ότι η αναφορά στις οικονομικές χρήσεις αποτελεί προσθήκη στη νεότερη εκδοχή του νομοσχεδίου, που προστέθηκε μετά το θέμα που υπήρξε με τα αναδρομικά μπόνους. Η διάταξη καταλήγει ότι «ομοίως, για το χρονικό διάστημα συμμετοχής του πιστωτικού ιδρύματος στο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης του άρθρου 7 του παρόντος νόμου, οι μεταβλητές αποδοχές μπορούν να λαμβάνουν μόνο τη μορφή μετοχών ή δικαιωμάτων προαίρεσης (stock options) ή άλλων μέσων».

Το νομοσχέδιο υπενθυμίζεται ότι παρατείνει τη διάρκεια ζωής του ΤΧΣ έως το 2025 και ορίζει τις διαδικασίες βάσει των οποίων θα γίνει η αποεπένδυση από τις τράπεζες. Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει ποσοστό 63,1% στην Attica Bank, 40,3% στην Εθνική Τράπεζα και 27% στην Τράπεζα Πειραιώς. Το ποσοστό του στην Alpha Bank έχει μειωθεί στο 9%, ενώ στη Eurobank είναι μόλις 1,4%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πατέλης: Η κυβέρνηση φρέναρε τις προσπάθειες για bonus στα στελέχη τραπεζών 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News