Business & Finance Τετάρτη 1/06/2022, 10:06
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατασκευαστές: Ζητούν μηχανισμό κάλυψης των αυξήσεων των τιμών στις πρώτες ύλες

Κατασκευαστές: Ζητούν μηχανισμό κάλυψης των αυξήσεων των τιμών στις πρώτες ύλες

Έναν μηχανισμό άμεσης κάλυψης των αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών, ακόμα και αναθεώρηση συμβάσεων, ζητούν οι κατασκευαστές μεγάλων έργων στη χώρα. Οι εκπρόσωποι των πέντε κατασκευαστικών εταιρειών 7ης τάξης προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει άμεση λήψη μέτρων θα «ανακοπούν» οι ρυθμοί των εν εξελίξει έργων, με άμεση επίπτωση στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Από την πλευρά του το υπουργείο Υποδομών δεσμεύεται να συνεχίσει την αναθεώρηση των τιμών των υλικών, επισημαίνει όμως ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια για την κάλυψη του αυξημένου κόστους ενέργειας είναι πολύ περιορισμένα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην Καθημερινή, η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και στους εκπροσώπους των μεγάλων κατασκευαστικών για τα τρέχοντα ζητήματα του κλάδου πραγματοποιήθηκε στο 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2022, που διοργανώνεται από τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr. Εκτός από τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή και τον Χρήστο Γιαννούλη, αναπληρωτή τομεάρχη Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, εντεταλμένος σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ, ο πρόεδρος της Ακτωρ Χρήστος Παναγιωτόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒΑΞ, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, ο Πέτρος Σουρέτης, διευθύνων σύμβουλος της Intrakat και ο Παναγιώτης Γαρδελίνος, γενικός διευθυντής Εργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Mytilineos.

Ανατιμήσεις και έλλειψη προσωπικού 

Τα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση ήταν δύο: οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στην ενέργεια και η έλλειψη επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού. «Οι διαφοροποιήσεις στο κόστος ξεφεύγουν από οποιαδήποτε πρόβλεψη που μπορεί να κάνει μια εταιρεία, είναι αδύνατον να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό ενός έργου», ανέφερε ο κ. Μιτζάλης. «Ετσι όπως είναι δομημένη η νομοθεσία μας, οι αναθεωρήσεις καλύπτουν μόνο μικρό μέρος του κόστους. Πρέπει να βρεθεί μια λύση ώστε να μη σταματήσουμε αλλά να επιταχύνουμε». Σύμφωνα με τον κ. Σουρέτη, από τις αρχές του προηγούμενου έτους η τιμή των ασφαλτικών έχει αυξηθεί κατά 174%, του σιδήρου κατά 80%, του πλαστικού κατά 60% και το κόστος της ενέργειας κατά 200%. «Ο κίνδυνος να επηρεαστούν τα έργα είναι ένας εφιάλτης», ανέφερε.

«Είναι αδύνατον να περιμένουμε τη δημιουργία του παρατηρητηρίου τιμών», εκτίμησε ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως λ.χ. η Ρουμανία, η οποία παίρνοντας ένα μικρό ποσοστό των βασικών τιμών έχει αυτόματα έναν συντελεστή αναθεώρησης. Το παρατηρητήριο μπορεί να έρθει μετά και να διορθώσει τις αστοχίες», συμπληρώνοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιβάλλεται αναθεώρηση των συμβάσεων. Από την πλευρά του, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι τα περιθώρια είναι περιορισμένα. «Η Πολιτεία αυτά που όφειλε να κάνει τα έχει κάνει. Σίγουρα θα συνεχίσουμε με την αναθεώρηση των τιμών. Ομως το μπαλάκι είναι και στον δικό σας χώρο, να μπορείτε να τρέξετε τα έργα με μεγάλη ταχύτητα», ανέφερε, σημειώνοντας με νόημα ότι η προηγούμενη αναθεώρηση τιμών είχε γίνει το 2008 με αποτέλεσμα ο κλάδος να «εκμεταλλεύεται» για μια δεκαετία τα υψηλά κρατικά τιμολόγια. Οσο για την αύξηση του ενεργειακού κόστους, «δεν το αγνοούμε, όμως πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι δημοσιονομικοί περιορισμοί».

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News