ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Ετοιμάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση για fast track άδειες 

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Ετοιμάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση για fast track άδειες 

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή πλέγμα διατάξεων που ρυθμίζει ζητήματα αιγιαλού και χωροθετήσεων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, και για την υπαγωγή της επένδυσης που θα υλοποιηθεί από τον όμιλο του Γιώργου Προκοπίου στις fast track διαδικασίες του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα του συνεδρίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) για το μέλλον της ναυπηγικής βιομηχανίας, σημειώνοντας ότι πριν από τους δύο διαγωνισμούς (σ.σ. της ΕΝΑΕ και της ΕΤΑΔ) που ανέδειξαν πλειοδότες τις εταιρείες συμφερόντων του κ. Προκοπίου είχε προηγηθεί μια σειρά παρεμβάσεων από την Πολιτεία. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών δρομολογήθηκαν:

  • η παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και θαλασσίου χώρου, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της διάρκειας παραχώρησης, 
    οι ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ ΕΝΑΕ και ΕΤΑΔ,
  • η νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών,
  • η ολοκλήρωση των εκκρεμών αδειοδοτήσεων και η έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών,
  • η μεταγκετάσταση δομής φιλοξενίας μεταναστών – σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου – σε χώρο εκτός του Ναυπηγείου.

«Με τις παρεμβάσεις αυτές επιλύθηκαν κάποια χρόνια προβλήματα, όπως ενδεικτικά αυτό της πρόσβασης του Ναυπηγείου στη θάλασσα, αυξάνοντας κατά τεκμήριο το ύψος των προσφορών στο διαγωνισμό που ακολούθησε, διευκολύνοντας τη λειτουργικότητα της επιχείρησης και καθιστώντας αξιοποιήσιμες εγκαταστάσεις και κατασκευές που είναι απαραίτητες για τις εργασίες των Ναυπηγείων», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση 

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην απόρριψη των προσφυγών του Δήμου Χαϊδαρίου από το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των δύο διαγωνισμών και τόνισε ότι «προοπτικά, ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων στον πλειοδότη επενδυτή, αλλά και την αποζημίωση των εργαζομένων – που αποτελεί κύριο μέλημά μας». 

«Από το καλοκαίρι του 2019, η εξυγίανση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, των μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελεί για εμάς προτεραιότητα», υπογράμμισε κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Σταϊκούρας για να προσθέσει στη συνέχεια πως «η επανεκκίνηση της εγχώριας ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο όλων των εμπλεκομένων μερών. Κράτους, επενδυτών και εργαζομένων».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Τι προβλέπει το ν/σ για την εξυγίανση – Επενδύσεις 100 εκατ. δολαρίων

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Στην τελική ευθεία η μεταβίβασή τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News