Business & Finance Τετάρτη 25/05/2022, 21:36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καραγιάννης: Πράσινη, ανθεκτική, έξυπνη πόλη με τη βοήθεια έργων ΣΔΙΤ και του Ταμείου Ανάκαμψης

Καραγιάννης: Πράσινη, ανθεκτική, έξυπνη πόλη με τη βοήθεια έργων ΣΔΙΤ και του Ταμείου Ανάκαμψης

«Το σύγχρονο πρόταγμα των βιώσιμων και έξυπνων πόλεων, των λεγόμενων smart cities, είναι το πολιτικό αφήγημα της νέας εποχής για τις πόλεις του δυτικού κόσμου», είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης μιλώντας στο συνέδριο «Smart Cities – City Connect Conference & Expo 2022».

Και πρόσθεσε ότι «η σύγχρονη πρωτοποριακή πολιτική των πόλεων εκφράζεται σε ένα παγκοσμιοποιημένο επίπεδο μέσα από ένα τρίπτυχο πόλεις πράσινες-ανθεκτικές- και πάνω από όλα «έξυπνες».

Όπως υπογράμμισε το Ταμείο Ανάκαμψης θα εξασφαλίσει την μετάβαση σε ένα πιο ψηφιακό, αλλά και πιο «πράσινο» μέλλον. Αναφέρθηκε στα έργα υποδομής του Υπουργείου ύψους 13 δις ευρώ, που καλύπτουν όλο το εύρος που πρέπει να παρέμβει η πολιτεία και θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας τα επόμενα χρόνια. Και συμπλήρωσε ότι τη δεδομένη στιγμή υπάρχει στο Υπουργείο ένα πρόγραμμα 20 έργων ΣΔΙΤ που παρεμβαίνουν παντού, ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ. Αυτά δημιουργούν το πλαίσιο, ώστε στον στόχο των «έξυπνων» πόλεων να δημιουργηθούν πρόσθετες υπεραξίες.

Και ενδεικτικά ανέφερε το έργο που υλοποιείται στον ΟΣΕ που άπτεται του ψηφιακού μετασχηματισμού, με το ψηφιακό εισιτήριο, τις υπηρεσίες τηλεματικής, τις υπηρεσίες των «έξυπνων» σταθμών, ώστε ουσιαστικά να βελτιωθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Επισήμανε ότι «μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Υλοποιούμε ουσιαστικά την αλλαγή της εικόνας των πόλεων» και ανέφερε την προμήθεια των «πράσινων» ηλεκτρικών λεωφορείων που θα αλλάξει την εικόνα των μετακινήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα ηλεκτρονικά διόδια, που αλλάζουν τις μετακινήσεις στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, τις οπτικές ίνες που θα «περασθούν» σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους και τον νέο προαστιακό σιδηρόδρομο της Δυτικής Αττικής και τις επεκτάσεις των σιδηροδρομικών έργων σε όλη την χώρα που θα διασυνδέσουν τα μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν μια ξεχωριστή θέση στην προσπάθεια εθνικής ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, καθώς με μεγαλύτερα ή μικρότερα έργα προωθούν την καινοτομία, ενισχύουν την απασχόληση και δημιουργούν ένα πιο ελκυστικό κοινωνικό περιβάλλον που θα εναρμονιστεί με τα μεγαλύτερα έργα που υλοποιεί η κυβέρνηση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News