ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευκαιρίες πρόσληψης μέσω ΟΑΕΔ- Τα προγράμματα που «τρέχουν»

Ευκαιρίες πρόσληψης μέσω ΟΑΕΔ- Τα προγράμματα που «τρέχουν»

H οικονομία σε όλον τον κόσμο πλήττεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κρίση του Covid-19 και επιχειρήσεις παγκόσμια αναγκάζονται να κλείσουν ή να απολύσουν προσωπικό. Η πανδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας μάλιστα προβλέπει απώλεια 12 εκατομμυρίων θέσεων πλήρους απασχόλησης στην Ευρώπη, το 2020. Σε αυτό το περιβάλλον βέβαια υπάρχουν και επιχειρήσεις που κάνουν την διαφορά. Αυτές που καταφέρνουν να δουν νέες ευκαιρίες στις καινούριες συνθήκες που έχει διαμορφώσει ο κορωνοϊός και συνεχίζουν να αναπτύσσονται και όχι να απολύουν, αλλά να προσλαμβάνουν νέο προσωπικό.

Σύμμαχος αυτών των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αποτελεί και ο ΟΑΕΔ. Ο οργανισμός προσφέρει στις επιχειρήσεις προγράμματα μέσω των οποίων επιδοτείται το 60% έως το 100% τόσο του μισθού όσων και των εργοδοτικών εισφορών, διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσλήψεις με πολύ μικρότερο κόστος. Στόχος του ΟΑΕΔ για το νέο χρόνο είναι νέου τύπου προγράμματα κατάρτισης, τα οποία θα στοχεύουν στην επιβράβευση όσων νέων έχουν προσόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής ενώ η χρηματοδότηση τους θα γίνει μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Σπύρος Πρωτοψάλτης στο «MR»: Πάνω από 10.000 νέες θέσεις εργασίας Οκτώβριο-Νοέμβριο μέσω του ΟΑΕΔ

«Ο νέος ΟΑΕΔ δίνει έμφαση στις ενισχυμένες ενεργητικές πολιτικές, που αποτελούν κυβερνητική προτεραιότητα, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας νέα προγράμματα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, στοχεύοντας στην αποτελεσματικότερη προώθηση της απασχόλησης» δηλώνει στο moneyreview.gr ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.  

Όπως επισημαίνει τους τελευταίους 6 μήνες ο οργανισμός έχει ενεργοποιήσει μία σειρά αναβαθμισμένων δράσεων, με αυξημένα ποσοστά επιδότησης της εργασίας που κυμαίνονται από το 60% έως το 100% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, με σκοπό την εργασιακή επανένταξη των ανέργων. «Με απλουστευμένες προϋποθέσεις και όρους  συμμετοχής, ταχύτερες διαδικασίες, και χωρίς δεσμεύσεις μετά το τέλος της επιχορήγησης, ενισχύουμε τα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις για προσλήψεις ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης» σημειώνει. 

Παρά τις σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας, η απορροφητικότητα των προγραμμάτων αυξήθηκε σημαντικά, με ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων στο 3ο τρίμηνο του 2020. Οι περισσότερες από 6.000 προσλήψεις του Οκτωβρίου ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, σημειώνοντας αύξηση κατά 293% σε ετήσια βάση και κατά 281% συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2018, ενώ οι 4.350 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Νοέμβριο, σημείωσαν αύξηση κατά 180% σε ετήσια βάση και κατά 220% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2018»

Τα προγράμματα που «τρέχουν» για τον ιδιωτικό τομέα

1. Πρόγραμμα Επιταγών Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας με 9.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με ελάχιστες μεικτές απολαβές τα 830 € για επιδοτούμενους ανέργους που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 830 € μηνιαία. 

2. Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων 18-29 ετών με 8.000 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 € μηνιαία. 

3. Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων έως 39 ετών με 5.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 15 μηνών, στους εξής κλάδους: 1) Ενέργεια, 2) Βιοεπιστήμες και Υγεία – Φάρμακα, 3) Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη – Κλιματική Αλλαγή, 4) Πολιτισμός, Τουρισμός, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, 5) Επιστημονική Έρευνα και Ανάπτυξη, 6) Μεταποίηση – Βιομηχανία, 7) Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, 8) Υλικά – Κατασκευές και 9) Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics). Η επιδότηση ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800 € μηνιαία. 

4. Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων 22-29 ετών με 3.500 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 10 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 € μηνιαία.

 5. Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας Ανέργων 18-30 ετών με 3.000 νέες θέσεις εργασίας στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, διάρκειας 7 μηνών. Ο ΟΑΕΔ  καταβάλει μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές) καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. 

6. Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες με 1.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 90% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800 € μηνιαία. 

Στα παραπάνω προγράμματα, οι επιχειρήσεις δεν δεσμεύονται με ρήτρα μη απόλυσης  μετά το τέλος της επιχορήγησης ενώ στην  επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News