Business & Finance Τρίτη 24/05/2022, 20:10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΑΚΑ: Ξεκινούν έργα εκσυγχρονισμού 6 εκατ. ευρώ – Υπεγράφη η σύμβαση από Αυγενάκη – Πατούλη 

ΟΑΚΑ: Ξεκινούν έργα εκσυγχρονισμού 6 εκατ. ευρώ – Υπεγράφη η σύμβαση από Αυγενάκη – Πατούλη 

Την Προγραμματική Σύμβαση για την αντικατάσταση όλων των ταρτάν των στιβικών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, έπειτα από 20 χρόνια, υπέγραψαν σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και o Πρόεδρος της Διοίκησης του Ολυμπιακού Σταδίου, Νεκτάριος Βιδάκης.

Η προγραμματική προβλέπει μεταξύ άλλων την αντικατάσταση του συνόλου των συνθετικών ελαστικών ταπήτων (ταρτάν) του ΟΑΚΑ (κεντρικός στίβος, Κ1, Κ2, προπονητήριο ΣΕΓΑΣ), τη στεγανοποίηση της οροφής του κλειστού γυμναστηρίου αθλοπαιδιών «Νίκος Γκάλης», συνολικής επιφάνειας 2.767 τ.μ., τη στεγανοποίηση της οροφής του κλειστού κολυμβητηρίου συνολικής επιφάνειας 4.953 τ.μ. και την αντικατάσταση τμημάτων περίφραξης του ΟΑΚΑ.

Το Έργο «Συντήρηση – αντικατάσταση του συνόλου των ελαστικών συνθετικών ταπήτων, στεγανοποιήσεις οροφών και αντικατάσταση τμημάτων περίφραξης ΟΑΚΑ», προϋπολογισμού 5.847.840 ευρώ από πόρους της Περιφέρειας Αττικής, η οποία θα το δημοπρατήσει, θα συνάψει τη σύμβαση με ανάδοχο και θα επιβλέψει τις κατασκευές, περιλαμβάνει:

  • Αντικατάσταση του συνόλου των συνθετικών ελαστικών ταπήτων – ταρτάν του ΟΑΚΑ (Κεντρικός Στίβος, Κ1 και Κ2, Προπονητήριο ΣΕΓΑΣ)
  • Στεγανοποίηση της οροφής του κλειστού κολυμβητηρίου, συνολικής επιφάνειας 4.953 τ.μ.
  • Αντικατάσταση τμημάτων περίφραξης του ΟΑΚΑ, κατόπιν διαπίστωσης φθορών και δυσλειτουργιών τους συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων θυρών.

Στη Συνέντευξη Τύπου για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, όπου παρέστησαν ακόμα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, η Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, η εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ στην ΕΟΕ, Τασούλα Κελεσίδου, καθώς και πλήθος Ολυμπιονικών, Παραολυμπιονικών και Πρωταθλητών μας από τον στίβο και άλλα αθλήματα, πρόεδροι Ομοσπονδιών, καθώς και η διοίκηση, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι του ΟΑΚΑ, ο Yφυπουργός Αθλητισμού έκανε λόγο «για μία σπουδαία ημέρα για το Ολυμπιακό Στάδιο και τον ελληνικό στίβο».

Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι «το στοίχημα είναι να βρεθεί ο στίβος του ΟΑΚΑ στο διεθνές επίκεντρο. Με την υπογραφή της σύμβασης, δρομολογείται η αποκατάσταση της μεγαλύτερης και σπουδαιότερης στιβικής εγκατάστασης της χώρας, εκεί που είχε χτυπήσει η καρδιά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων το 2004» για να τονίσει πως:

«Ζήσαμε το αδιανόητο. Να δούμε να μην γίνεται καμία ουσιαστική εργασία για 20 χρόνια. Οι επιπτώσεις σοβαρές: Υπήρχε κίνδυνος για την ασφαλή προπόνηση των αθλητών στις εγκαταστάσεις και η κατάσταση των ταρτάν που χειροτέρευε χρόνο με τον χρόνο, συνέβαλε στην υποβάθμιση του ελληνικού στίβου και στην ώθησή του προς την εσωστρέφεια. Δεν μπορούσε να γίνει ούτε λόγος για διοργανώσεις σπουδαίας εμβέλειας σε τέτοιας κατάστασης αγωνιστικό χώρο.

Χρειάστηκε η αποφασιστικότητα της παρούσας Κυβέρνησης και φυσικά η παραγωγική συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μπει ένα τέλος στον κατήφορο και αυτής της αθλητικής εγκατάστασης.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατουλή, ο οποίος έχει αποδείξει ότι έχει «αγκαλιάσει» τον ελληνικό αθλητισμό, με το βροντερό παρών της Περιφέρειας σε όλες τις μεγάλες εθνικές αθλητικές διοργανώσεις και σε όλα τα σπουδαία πρότζεκτ κατασκευής και αναβίωσης εμβληματικών αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως η σημερινή Προγραμματική Σύμβαση.

Με το έργο θα επιτευχθούν δύο σημαντικοί στόχοι:

  • Το Ο.Α.Κ.Α. θα βρεθεί ακόμα πιο κοντά στη μεγάλη του δυναμική, με σύγχρονων προδιαγραφών ελαστικούς τάπητες και με λειτουργικές αθλητικές εγκαταστάσεις, που θα παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια στην προπόνηση και την καθημερινή χρήση από τους αθλητές και το κοινό.
  • Επιπλέον, το μεγάλο στοίχημα είναι ο στίβος του ΟΑΚΑ να βρεθεί στο επίκεντρο των Διεθνών Αθλητικών Διοργανώσεων Κλασικού Αθλητισμού και να συμβάλει στο εθνικό μας εγχείρημα: την εξωστρέφεια του ελληνικού αθλητισμού.

Το Ολυμπιακό Στάδιο, το αθλητικό τοπόσημο της χώρας μας, ξαναβρίσκει τη λάμψη και τον ζωτικό του ρόλο για την αθλητική οικογένεια και την ελληνική κοινωνία, έπειτα από τις παγκόσμιες στιγμές δόξας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Παραλάβαμε τη «ναυαρχίδα» των αθλητικών υποδομών της χώρας μας ως ένα αθλητικό κέντρο που είχε εγκαταλειφθεί, είχε μαραζώσει και είχε απαξιωθεί. Μέσα σε 3 χρόνια καταφέραμε, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, τους εργαζόμενους, και τα στελέχη του Υφυπουργείου Αθλητισμού να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί χρόνια πριν.

Και μετατρέπουμε το ΟΑΚΑ σε πολυχώρο που συνδυάζει αρμονικά την άθληση και την ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια, σε αθλητικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και τουριστικό προορισμό».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε επιγραμματικά στο όραμα #ToOAKAallazei και στο εν εξελίξει σχέδιο αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης όλων των εγκαταστάσεων:

  • την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του (συντήρηση στεγών Καλατράβα, ενεργειακή αναβάθμιση κ.ά.),
  • την ολοκλήρωση του Ολυμπιακού Κέντρου Υγρού στίβου με νέες πισίνες, καθιστώντας το από τα κορυφαία της Ευρώπης,
  • την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Τένις,
  • την παραχώρηση του Κλειστού της Καλαθοσφαίρισης στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός, χωρίς να διαταραχθεί στο παραμικρό η λειτουργία της Ομοσπονδίας και των Εθνικών ομάδων, προς ωφέλεια όλου του μπάσκετ,
  • στην άμεση ανέγερση, εντός ενός έτους, νέου Κλειστού Γυμναστηρίου πολλαπλών χρήσεων για την Ξιφασκία, το Χάντμπολ, το Τσιρλίντινγκ και τη Γυμναστική,
  • στην ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου, καθώς το ΟΑΚΑ είναι ως σημείο αναφοράς και Πολιτισμού και Τουρισμού,
  • στις αναπλάσεις του περιβάλλοντος χώρου και την αύξηση κατά 20% έως 30% των χώρων πρασίνου.

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης, επισήμανε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσουν τις προσεχείς ημέρες ακόμα δύο εμβληματικά έργα:

  • το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο στη Ραφήνα, σε συνεργασία και με τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου,
  • η ανακατασκευή των «σπιτιών» του κλειστού στίβου και του βόλεϊ στην Παιανία, σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο

ενώ αποκάλυψε ότι η καταβολή της μόνιμης χρηματοδότησης όλων των Ομοσπονδιών -Ολυμπιακών, Παραολυμπιακών και μη Ολυμπιακών αθλημάτων) από τη φορολογία των κερδών των παικτών του Στοιχήματος, για τις Εθνικές μας ομάδες (συνολικού ύψους 9 εκατομμυρίων), θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου και ο ΣΕΓΑΣ θα εισπράξει κάτι παραπάνω από 1 εκατ.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στην ομιλία του τόνισε: «Με την Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφουμε σήμερα, η Περιφέρεια Αττικής γίνεται περήφανα μέτοχος στην προσπάθεια για τη λειτουργική αναβάθμιση ενός πρότυπου αθλητικού χώρου που έχει συνδεθεί με διεθνούς εμβέλειας διοργανώσεις, με κορυφαία στιγμή τους πιο επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες του 21ου αιώνα.

Η υπογραφή αυτής της σύμβασης είναι το επιστέγασμα της αγαστής και ιδιαίτερα εποικοδομητικής συνεργασίας που έχουμε με τον φίλο και συνοδοιπόρο Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, για την ενίσχυση του αθλητισμού και των αθλητών μας, που μας έχουν χαρίσει απλόχερα όλα αυτά τα χρόνια στιγμές συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας.

Μια πρωτοβουλία που στηρίχθηκε θερμά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με προσωπικό ενδιαφέρον έχει δώσει το στίγμα για την πλήρη αναδιαμόρφωση του ΟΑΚΑ ως ένα από τα πλέον αναπτυξιακά έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Αττική.

Η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, επενδύοντας – γιατί πρόκειται για μια ουσιαστική επένδυση – 5,8 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση των ταρτάν, των οροφών και της περίφραξης του ΟΑΚΑ μέσα από το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της.

Για τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και για εμένα προσωπικά, η στήριξη του αθλητισμού αποτελεί μια συνειδητή πολιτική επιλογή, με υψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει ενταχθεί η χρηματοδότηση του ιστορικού γηπέδου της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια, του κλειστού της Ν. Σμύρνης, του Καπαγέρωφ στον Πειραιά, του Δημοτικού Σταδίου Πεύκης, των κολυμβητηρίων στη Ν. Μάκρη και του Μαραθώνα, αλλά και η υλοποίηση δεκάδων έργων αποκατάστασης, ενίσχυσης και ενεργειακής αναβάθμισης χώρων αθλητισμού σε δήμους όλης της Περιφέρειας.

Και δεν πρέπει να παραλείψουμε το εμβληματικό έργο του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Ραφήνας – Πικερμίου, προϋπολογισμού 36,17 εκατ., που θα δώσει σε αθλητές ΑμεΑ τη δυνατότητα να ασκούνται σε ένα αξιοπρεπές, πλήρως λειτουργικό περιβάλλον.

Οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει έχουν ως στόχο να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα: ότι η Αττική έχει όλες τις δυνατότητες να αποτελέσει μια Μητρόπολη αθλητισμού και να φιλοξενεί παγκόσμιας εμβέλειας διοργανώσεις, σε σύγχρονες υποδομές και με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για τη διαμονή και μετακίνηση των συμμετεχόντων».

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος μίλησε για «ημέρα χαράς» επισημαίνοντας πως «ο Υφυπουργός εργάζεται πάντα με κατεύθυνση την εξεύρεση λύσεων για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό». Αναλυτικά:

«Είναι μέρα χαράς που υπογράφεται αυτή η Προγραμματική Σύμβαση, η οποία θα αξιοποιήσει το ΟΑΚΑ στο έπακρο. Επιτέλους, όλες οι εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ αναβαθμίζονται χωρίς να φεύγουν τα ερασιτεχνικά Ολυμπιακά αθλήματα τα οποία δίνουν αγώνα για να έχουν τη στέγη τους. Είναι γεγονός που οι Υφυπουργός αναγνωρίζει και εργάζεται πάντα με κατεύθυνση την εξεύρεση λύσεων.

Εμείς ως ΕΟΕ είμαστε σύμφωνοι και στην αξιοποίηση του κλειστού μπάσκετ, καθώς βρέθηκε λύση για να φτιαχτούν εγκαταστάσεις όπου θα μεταφερθούν τα αθλήματα που τώρα το χρησιμοποιούν.

Βεβαίως, θα περιμένουμε κ. Υφυπουργέ -και το λέμε και εδώ ενώπιον της διοίκησης του ΟΑΚΑ- οι Εθνικές ομάδες Ανδρών και Γυναικών να προπονούνται δωρεάν στο ΟΑΚΑ και να διεξάγεται εδώ δωρεάν ένα εθνικό πρωτάθλημα, εφόσον το επιθυμούν οι Ομοσπονδίες.

Όλοι αγαπάμε τον αθλητισμό και γι’ αυτό είμαστε εδώ. Και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε ο στίβος, ο βασιλιάς των Ολυμπιακών Αγώνων, να έχει τις κατάλληλες συνθήκες για να μπορούν οι αθλητές του να προετοιμάζονται, αλλά και για να μπορούμε να φέρουμε διοργανώσεις που θα δώσουν κύρος στην πατρίδα μας!

Κ. Υφυπουργέ, κ. Περιφερειάρχη, χαίρομαι που σήμερα υπογράφετε αυτή τη προγραμματική σύμβαση. Χαίρομαι που ο κ. Πατούλης είπε πως τώρα που ολοκληρώθηκε και η Μελέτη θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα και τα έργα στο κολυμβητήριο του Ζαππείου, μία εγκατάσταση που είναι στην καρδιά μας, ειδικά εμάς που προπονηθήκαμε εκεί.

Τέλος θα ήθελα να συγχαρώ τη διοίκηση του ΟΑΚΑ για την καταπληκτική τους δουλειά, καθώς το ΟΑΚΑ έχει αναβαθμιστεί σε πάρα πολλά μέρη του».

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Αυγενάκη για όσα έχει κάνει ως σήμερα και ζήτησε το ΟΑΚΑ να γίνει «σπίτι του στίβου»:

«Κ. Υφυπουργέ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για όσα είπατε σήμερα, για όσα έχετε πει όλο αυτό το χρονικό διάστημα και για όσα έχετε υποσχεθεί για το χώρο που λέγεται γενικά αθλητισμός και για όσα έχετε κάνει.

Θέλω να πω κάτι και θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω από την αρχή, ότι οι σημερινές εξαγγελίες, όπως και οι προηγούμενες για την Παιανία που θα είναι το «Σπίτι του κλειστού στίβου» είναι επιτακτικές και βασικές υποχρεώσεις της ίδιας της Πολιτείας. Υποχρεώσεις που έχουν αργήσει πάρα πολύ και δεν είναι δικό σας το φταίξιμο κ. Υφυπουργέ, δεν είναι δική σας η ευθύνη.

Εμείς σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για ό,τι αναλάβατε. Είναι γεγονός ότι φτάσαμε στο μη παρέκει για να αναλάβει η Πολιτεία τις υποχρεώσεις της κάτι που δεν τιμά γενικά το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του και ιδιαίτερα το Υφυπουργείο Αθλητισμού χρόνια τώρα -και όχι τώρα.

Θα τονίσω κ. Αυγενάκη ότι η σημερινή ηγεσία του Υφυπουργείου Αθλητισμού, που ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία, πιστώνεται στα θετικά του Υφυπουργείου και σε εσάς προσωπικά.

Θα ήθελα, όμως, με αυτή την ευκαιρία να δεσμευτούμε και οι δύο, εσείς ως Υπουργός και εγώ ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας, μιας και μου έτυχε αυτή η χαρά και η τιμή, στο εξής -και θα το πω πάρα πολύ συγκεκριμένα και διαπιστωμένα ότι ο στίβος έχει ανάγκη από ανοικτό και κλειστό στίβο.

Ο ΣΕΓΑΣ λοιπόν ζητά κ. Υπουργέ το αυτονόητα από την Πολιτεία, ζητάει το σπίτι του! Το γήπεδο Κ1 έτσι όπως τα θυμόμαστε όλοι και όπως λειτουργούσε το Ολυμπιακό Στάδιο και το Κ2, που είναι οι ξενώνες που φιλοξενούσαν όλους τους αθλητές που ερχόντουσαν για προετοιμασία και το κλειστό προπονητήριο.

Θα ήθελα λοιπόν κ. Υπουργέ να μας τα παραχωρήσετε για τα επόμενα 49 χρόνια για αποκλειστική χρήση στον ΣΕΓΑΣ, ανακαινισμένα πλήρως φυσικά, όπως και το κλειστό της Παιανίας και αυτό το ζητάμε να το χρησιμοποιούμε μόνοι μας.

Ο ΣΕΓΑΣ μπορεί να αναλάβει αφ’ εαυτού τα έξοδα της λειτουργίας και της συντήρησης για όλο αυτό το χρονικό διάστημα με τη δέσμευση να τα παραδώσει στην κατάσταση που τα παρέλαβε στο τέλος του συμβολαίου αυτής της χρονικής περιόδου.

Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε παρόμοια σύμβαση με αυτή που ανακοινώσατε μόλις προχθές και αφορούσε σε Ανώνυμη Αθλητική Εταιρία.

Θεωρώ ότι είναι μεγάλη ευκαιρία μπροστά σε όλους να δώσουμε τα χέρια και αύριο το πρωί να ανακοινώσετε ότι ο Στίβος αποκτά το δικό του «σπίτι» και να είστε βέβαιος ότι ο Στίβος θα σας ευγνωμονεί.

Σας εύχομαι λοιπόν καλή επιτυχία σε όλα τα υπόλοιπα, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για όσα κάνετε».

Η εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ στην ΕΟΕ, Τασούλα Κελεσίδου στάθηκε «σε κάτι που είπε ο κ. Καπράλος, ότι οι τοίχοι αυτοί μιλάνε και οι καρδιές μας μιλάνε ακόμα και χτυπάνε πολύ δυνατά κάθε φορά που μπαίνουμε στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Αγωνιστήκαμε όλοι το 2004 και πραγματικά έχουν περάσει από τότε 18 χρόνια, αλλά δεν θέλω να σταθώ στο τι δεν έγινε και φτάσαμε σε αυτό το σημείο, αλλά να πω ότι χαιρόμαστε φυσικά και δίνουμε πολλά συγχαρητήρια και στον Υφυπουργό και στον Περιφερειάρχη για αυτό που γίνεται σήμερα.

Οι ανάγκες του Στίβου είναι πολύ μεγάλες, οι υποδομές ελάχιστες και θα πρέπει όλοι μαζί να στηρίξουμε την προσπάθεια όλων αυτών των ανθρώπων που συνεχίζουν και αγωνίζονται. Ανάγκες υπάρχουν όχι μόνο στο Ολυμπιακό Στάδιο ή στο Καυτανζόγλειο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε όλα τα μέρη, στα νησιά μας, όπου υπάρχει ο Στίβος.

Στηρίζουμε τις προσπάθειες των αθλητών μας, των προπονητών, τα σωματεία που πραγματικά δεν υπάρχει ωράριο, όσων καθημερινά βρίσκονται μέσα στα γήπεδα και αγωνίζονται αυτοί οι άνθρωποι για να μπορούμε να περιμένουμε και εμείς και να καμαρώνουμε, να είμαστε περήφανοι για τις επιτυχίες που θα μας φέρουν στο μέλλον».

Την Συνέντευξη Τύπου, πριν από τις υπογραφές της Προγραμματικής Σύμβασης, άνοιξε ο Πρόεδρος της Διοίκησης του ΟΑΚΑ, Νεκτάριος Βιδάκης, καλωσορίζοντας τους πάντες, ενώ τον λόγο πήραν για να ευχαριστήσουν και να δώσουν συγχαρητήρια Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, Παγκόσμιοι και Ευρωπαίοι Πρωταθλητές μας στον στίβο όπως οι Άννα Βερούλη, Όλγα Βασδέκη, Περικλής Ιακωβάκης, Αλέξης Αλεξόπουλος, Νάσος Γκαβέλας, Άγγελος Παυλακάκης, Χάρης Παπαδιάς, Χρήστος Μελέτογλου, Μαρία Πολύζου και ο προπονητής των μεγάλων επιτυχιών Γκιόργκι Πομάσκι.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οδυσσέας Αθανασίου: Το πρώτο δείγμα γραφής της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού άνοιξε τις πύλες του

Περιφέρεια Αττικής: Καμπάνια για την οδηγική συμπεριφορά και την οδική ασφάλεια

Συνάντηση Αυγενάκη – Πέτσα: Στο επίκεντρο η αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News