ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκκαθάριση στις λίστες του ΟΑΕΔ: Στο επόμενο δίμηνο οι διαγραφές ανέργων

Εκκαθάριση στις λίστες του ΟΑΕΔ: Στο επόμενο δίμηνο  οι διαγραφές ανέργων

Αμέσως μετά την έκδοση των ερμηνευτικών εγκυκλίων η ΔΥΠΑ  θα ενεργοποιήσει τις νέες  διατάξεις ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο  για το ποιοι είναι πραγματικά άνεργοι αλλά και ποιοι θέλουν πράγματικα να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. 

Πότε θα διαγράφονται οι άνεργοι 

Ο άνεργος θα διαγράφεται από το μητρώο ανέργων εφόσον αρνηθεί 3 φορές να εργαστεί σε κατάλληλη θέση που του έχει προταθεί από τον ΟΑΕΔ. Σε αυτή τη περίπτωση, η διαγραφή του θα έχει διάρκεια 2 χρόνια και θα διακόπτεται το επίδομα ανεργίας. Διαγραφή όμως προβλέπεται και στην περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε πρόγραμμα κατάρτισης. Όταν συμβαίνει αυτό, ο άνεργος θα διαγράφεται από το μητρώο για 6 μήνες και για το ίδιο διάστημα δεν θα του καταβάλλεται επίδομα ανεργίας.

Επιπλέον, ο άνεργος για να παραμείνει στο μητρώο ανέργων θα πρέπει να προχωρά υποχρεωτικά στη κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ). Το σχέδιο περιλαμβάνει γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες, προηγούμενη απασχόλησή του, ανάγκες κατάρτισης του αναζητούντος εργασία ή άλλες ενέργειες που θα διευκολύνουν την εύρεση εργασίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Επίσης, για να μπορεί να παραμείνει κάποιος στη λίστα των ανέργων θα πρέπει να πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια. Θα υπάρχει δηλαδή κόφτης εισοδήματος όμοιος μάλιστα με αυτόν του επιδόματος θέρμανσης. Δηλαδή για τους άγαμους το εισόδημα θα πρέπει να είναι έως 14.000 ευρώ και για τους έγγαμους 20.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

Από τον εισοδηματικό κόφτη  θα εξαιρείται το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα εξακολουθήσει να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους.

Διαβάστε επίσης: 

Άνεργοι: Ποιοι θα παίρνουν μπόνους και ποιοι θα χάνουν το επίδομα

«Δουλειές Ξανά»: Τι αλλάζει από Δευτέρα για εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News