Business & Finance Κυριακή 15/05/2022, 15:08
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη Φραγκογιάννη, στη Σουηδία: Στόχος η δημιουργία νέων διμερών οικονομικών δεσμών

Επίσκεψη Φραγκογιάννη, στη Σουηδία: Στόχος η δημιουργία νέων διμερών οικονομικών δεσμών

Στα εγκαίνια του Παραρτήματος του Ελληνοσουηδικού Επιμελητηρίου στην Στοκχόλμη βρέθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στην σουηδική πρωτεύουσα από 12 έως 14 Μαΐου. 
 
«Το Παράρτημα του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης δημιουργίας ενός θεσμού, ο οποίος θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για Έλληνες επιχειρηματίες που επιθυμούν να αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις με τη Σουηδία ή να δραστηριοποιηθούν στη χώρα αυτή. Με δυναμική παρουσία στην Ελλάδα, το παράρτημα θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως εφαλτήριο για τη δημιουργία νέων διμερών οικονομικών -και όχι μόνο- δεσμών», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο κ. Φραγκογιάννης, που στην τελετή των εγκαινίων έδεσε την κορδέλα με τα χρώματα των δύο χωρών ως μια συμβολική κίνηση. 
 
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν η Προέδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου κα Ουρανία Πατσιοπούλου, ο Προέδρος του Παραρτήματος κος Marcus Pettersson, καθώς και η Πρέσβης κα Charlotte Sammelin, Επικεφαλής του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου και Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ και πρώην Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα.
 
Συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου 
 
Την Παρασκευή 13 Μαΐου ο Υφυπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε συνάντηση με την κα Anna Hallberg, Υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Σκανδιναβικής Συνεργασίας. 
 
Στην συνάντηση έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών και των προοπτικών προώθησής τους, ενώ αξιολογήθηκε η δυναμική των επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα στους τομείς ενέργειας, καινοτομίας και τεχνολογίας. 
 
Αξιολογήθηκε, ακόμα, η γεωπολιτική κατάσταση και οι επιπτώσεις στην ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης, ενώ παρουσιάστηκε και η νέα δυναμική που αποκτά ως ενεργειακός κόμβος η χώρα μας με την επένδυση του FSRU στην Αλεξανδρούπολη.
 
Επίσκεψη στην Συνομοσπονδία Σουηδικών Επιχειρήσεων
 
Ο κος Φραγκογιάννης πραγματοποίησε, ακόμα, επίσκεψη στα γραφεία της Συνομοσπονδίας Σουηδικών Επιχειρήσεων (Svenskt Näringsliv) όπου συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλό Jan-Olof Jacke. 
 
Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η διερεύνηση δυνατοτήτων επιχειρηματικής συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, η προώθηση της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού στα μέλη της Συνομοσπονδίας, καθώς και η διερεύνηση συνεργασίας με αντίστοιχους ελληνικούς φορείς. 
 
Η Συνομοσπονδία Σουηδικών Επιχειρήσεων (Svenskt Näringsliv) είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική επιχειρηματική ομοσπονδία της Σουηδίας. Εκπροσωπεί 49 οργανισμούς και 60.000 εταιρείες με περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια υπαλλήλους. 

Επίσκεψη στα γραφεία του Business Sweden
 
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε, ακόμα, συνάντηση και με την αντιπρόεδρο του Business Sweden Nina Lindberg, που είναι υπεύθυνη για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. 
 
Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν η διερεύνηση δυνατότητας αξιοποίησης των  βέλτιστων πρακτικών, καθώς και η συνεργασία με το Enterprise Greece. Το Business Sweden ανήκει από κοινού στο σουηδικό κράτος και στον σουηδικό επιχειρηματικό τομέα με αποστολή να συνδράμει τόσο στην προσέλκυση και υλοποίησης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, όσο και στην Εξωστρέφεια των Σουηδικών Επιχειρήσεων. 
 
Επίσκεψη στα γραφεία της Northvolt 
 
Ένα από τα μεγαλύτερα projects επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης στη Σουηδία παρουσιάστηκε από τους επικεφαλής της Northvolt στον  Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Κώστα Φραγκογιάννη, στο στρατηγείο της εταιρίας στην Στοκχόλμη. 
 
Πρόκειται για μια επιχείρηση κατασκευαστή στοιχείων μπαταρίας ιόντων λιθίου υψηλής απόδοσης η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός “gigafactory” στη Βόρεια Σουηδία (Skellefteå), που στην τελική του μορφή αναμένεται να καλύψει έκταση 500.000 τ.μ., να απασχολεί άνω των 3.000 ατόμων και 300 ρομπότ, με κατανάλωση αποκλειστικά πράσινης ενέργειας. 
 
Ήδη η Northvolt σχεδιάζει από κοινού με τη Volvo την κατασκευή  δεύτερου “gigafactory” στο Gothenburg, ενώ έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το κρατίδιο Schleswig-Holstein για τρίτο “gigafactory” στη Γερμανία. 
 
Στην συνάντηση έγινε παρουσίαση από τους επικεφαλής της Northvolt για το επιχειρηματικό μοντέλο και τις προοπτικές της εταιρίας στο μέλλον. Ο κ. Φραγκογιάννης παρουσίασε  τις επενδυτικές ευκαιρίες για  μεγάλα έργα καινοτομίας στη χώρα μας, ενώ έγινε και ενδελεχής παρουσίαση των κινήτρων που έχουν εκπονηθεί από την Ελληνική κυβέρνηση στις περιοχές απολιγνιτοποίησης, για άμεσες ξένες επενδύσεις. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το έργο της Αστυπάλαιας Smart and Sustainable Island καθώς και για τα GR-eco Islands. 
 
Επίσκεψη στο Δήμο Solna
 
Τα επενδυτικά και επιχειρηματικά επιτεύγματα του Δήμου Solna είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ο Δήμαρχος της πόλης κ. Pehr Granfalk στον Υφυπουργό Εξωτερικών, στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποίησε ο κ. Φραγκογιάννης πριν την επιστροφή στην Αθήνα. 
 
Ο Δήμος της Solna αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την ανάπτυξη του, μέσα σε μια εικοσαετία, από έναν περιθωριακό Δήμο σε ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα επιχειρηματικής και επενδυτικής δραστηριότητας της ευρύτερης Στοκχόλμης, προσελκύοντας μεγάλες επιχειρήσεις όπως οι Scandinavian Airlines, Skanska, NextJet, Vattenfall, Telia, ICA κ.α. αλλά και μείζονες οργανισμούς όπως το ιατρικό πανεπιστήμιο Karolinska Institutet και Karolinska University Hospital, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και το Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News