Green Economy Κυριακή 15/05/2022, 14:44
GREEN ECONOMY

Σκρέκας: Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση συσκευών

Σκρέκας: Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση συσκευών

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα ανοίξει η διαδικτυακή πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σκρέκας, μιλώντας στο Open, η επιδότηση θα κινείται από 35% έως και 50% της αξίας των συσκευών, ανεξαρτήτως εισοδήματος. «Όλοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με μία διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα ). Άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες έχουν περισσότερα μόρια, επομένως θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους».

Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, τα νοικοκυριά θα έχουν μειώσει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος σημείωσε ο κ. Σρκέας και πρόσθεσε πως αν υπάρχει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «θα βρούμε τρόπο να το παρατείνουμε». 

Η επιδότηση ανοίγει για συνολικά 350.000 νοικοκυριά. Δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να μπορεί κάποιος να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ωστόσο, θα γίνεται κατάταξη και αν γίνουν -για παράδειγμα- 400.000 ή παραπάνω αιτήσεις, τότε, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους, ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η αντικατάσταση συσκευών όπως ψυγεία, air-condition καικαταψύκτες, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται συσκευώς όπως πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων και ηλεκτρικές κουζίνες. 

Ο υπουργός Ενέργειας επανέλαβε ότι «στόχος μας είναι το 70% της ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Έτσι θα γλυτώσουμε 1 δισ. από εισαγωγή αερίου».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News