Business & Finance Τρίτη 10/05/2022, 12:56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EBRD: Ανάπτυξη 2,9% στην Ελλάδα το 2022 και 3,5% το 2023

EBRD: Ανάπτυξη 2,9% στην Ελλάδα το 2022 και 3,5% το 2023

Ανάπτυξη 2,9% φέτος και 3,5% το 2023 περιμένει στην Ελλάδα η EBRD, εκτιμώντας ότι η οικονομία θα βρει στήριξη στην εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως σημειώνει η EBRD, έπειτα και από τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης του 8,3% το 2021, η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει σε όλα τα κομμάτια της οικονομίας, καθώς ο δείκτης οικονομικού κλίματος επέστρεψε τον Φεβρουάριο του 2022 στα προ πανδημίας επίπεδα, με τον PMI να βρίσκεται επίσης υψηλά.  

Το momentum της ανάπτυξης στον κλάδο της μεταποίησης επιβραδύνει αλλά παραμένει σημαντικό και η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται. Όμως, ο πληθωρισμός έχει ενισχυθεί σημαντικά, τονίζει η EBRD.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 7,4% του ΑΕΠ το 2021, λόγω των εκτεταμένων μέτρων στήριξης έναντι της πανδημίας, με τον οργανισμό να σημειώνει πάντως, ότι παρότι το ελληνικό χρέος παραμένει πολύ υψηλό στο 200% του ΑΕΠ, το σχετικά χαμηλό κόστος χρηματοδότησης στις αγορές επέτρεψε στην κυβέρνηση να στηρίξει την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αναφερόμενη στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για την ελληνική οικονομία, η EBRD σημειώνει ότι αυτές δεν είναι τόσο άμεσες αλλά έμμεσες, κυρίως μέσω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και ενδεχομένως των χαμηλότερων τουριστικών αφίξεων εάν υπάρξει μια σοβαρή ύφεση στις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

BofA: Βλέπει ανάπτυξη μόλις 2,6% στην Ελλάδα φέτος – Το σοκ δεν θα είναι προσωρινό

ING: Βλέπει ανάπτυξη 2,9% στην Ελλάδα φέτος – Πιάνει «ταβάνι» ο πληθωρισμός

UBS: Βλέπει ανάπτυξη 4% φέτος – Οι 4 λόγοι της αισιοδοξίας της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News