Business & Finance Δευτέρα 21/12/2020, 11:31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: Χάθηκαν έσοδα 13,5 δισ. ευρώ στο 10μηνο

Τουρισμός: Χάθηκαν έσοδα 13,5 δισ. ευρώ στο 10μηνο

Η συνεχιζόμενη «κατρακύλα» των ταξιδιωτικών εσόδων φούσκωσε κατά 90 εκατ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο και κατά 8,6 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν μειωμένες κατά 65,6% τον Οκτώβριο, στα 1,985 δισ. ευρώ, από 3,473 δισ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού μηνός, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Στο δεκάμηνο, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 77,0% στα 4,035 δισ. ευρώ, από τουριστικά έσοδα 17,6 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2019. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών έκαναν «βουτιά» 76,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ οι εισπράξεις από μεταφορές μειώθηκαν κατά 18,3%.

Τον Οκτώβριο του 2020, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα ύψους 767 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 90 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2019, ως αποτέλεσμα της μείωσης του πλεονάσματος στο ισοζύγιο υπηρεσιών. Η μείωση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Τουρισμός: Χάθηκαν έσοδα 13,5 δισ. ευρώ στο 10μηνο-1

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 615 εκατ. ευρώ οφείλεται στο γεγονός ότι οι εισαγωγές μειώθηκαν με ρυθμό ταχύτερο από το ρυθμό μείωσης των εξαγωγών. Η μείωση των εξαγωγών και των εισαγωγών, σε τρέχουσες τιμές, αντανακλά κυρίως τη μείωση των τιμών των καυσίμων διεθνώς. Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών κατέγραψαν μείωση κατά 9,2% σε τρέχουσες τιμές (σε σταθερές τιμές αυξήθηκαν κατά 9,2%), ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 18,0% σε τρέχουσες τιμές (-6,8% σε σταθερές τιμές).

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 787 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 65,6% και 64,0% αντίστοιχα σε σχέση με τον περυσινό Οκτώβριο. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών μειώθηκε επίσης, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών σημείωσε πλεόνασμα έναντι ελλείμματος.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σημείωσε έλλειμμα 9,4 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 8,6 δισ. ευρώ σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2019. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εξ ολοκλήρου στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 13,6 δισ. ευρώ, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 4,0 δισ. ευρώ, καθώς και τη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μείωση των εισαγωγών με ρυθμό ταχύτερο από το ρυθμό μείωσης των εξαγωγών. Ειδικότερα, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν μείωση κατά 12,7% σε τρέχουσες τιμές, αλλά αύξηση 3,5% σε σταθερές τιμές. Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,9% σε τρέχουσες τιμές (-5,5% σε σταθερές τιμές). Επισημαίνεται ότι η μείωση των εξαγωγών και των εισαγωγών, σε τρέχουσες τιμές, αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη μείωση της αξίας των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων, αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News