ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο Χριστουγέννων: Αδυνατούν οι επιχειρήσεις- Περιμένουν οι εργαζόμενοι

Δώρο Χριστουγέννων: Αδυνατούν οι επιχειρήσεις- Περιμένουν οι εργαζόμενοι

Από τη μία πλευρά οι εργαζόμενοι περιμένουν πώς και πώς το Δώρο για να καλύψουν βασικές ανάγκες καθώς τους τελευταίους μήνες, χιλιάδες εργαζόμενοι είδαν ξαφνικά και βίαια τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται αφού βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής ή εντάχθηκαν στο μηχανισμό Συνεργασία. Με τους πρώτους να έχουν ως έσοδο τα 534 ευρώ του έκτακτου επιδόματος. 

Από την άλλη πλευρά οι επιχειρήσεις καλούνται σήμερα να καταβάλλουν το Δώρο Χριστουγέννων με κλειδωμένα ταμεία, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις είναι κλειστές με κρατική εντολή. Σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας συνεχίζουν να έχουν κατεβασμένα ρολά, όπως η εστίαση στην οποία δραστηριοποιούνται περί τις 82.000 επιχειρήσεις ενώ απασχολούνται πάνω από 300.000 εργαζόμενοι. Στο λιανεμπόριο από την άλλη, το οποίο από τις 13 Δεκεμβρίου υπολειτουργεί δραστηριοποιούνται περί τις 240.000 και απασχολούνται 600.000 επιχειρήσεις ενώ  μάταια προσπαθεί να γαντζωθεί από την νέα μέθοδο του click away.

Το παρατεταμένο lockdown έβγαλε τις επιχειρήσεις έξω από κάθε σχεδιασμό ,ενώ οι ενέσεις ρευστότητας προς αυτές δεν είναι αρκετές ώστε να τις βγάλουν από το τούνελ της κρίσης λόγω του Covid-19,ιδίως τις μικρομεσαίες. Χιλιάδες επιχειρήσεις βρέθηκαν και αυτές ξαφνικά με τεράστιες ζημίες ,με πολλές μάλιστα να δηλώνουν πλέον αδυναμία για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων που πρέπει  έως σήμερα να καταβληθεί  ειδάλλως οι εργοδότες θα βρεθούν αντιμέτωποι με καταγγελίες και ποινικές κυρώσεις.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι φορείς της αγοράς ζητούσαν να υπάρξει διευκόλυνση από την Πολιτεία και προτείναν να υπάρξει παράταση , στην καταβολή της αναλογίας του Δώρου Χριστουγέννων από τον εργοδότη, όπως δόθηκε και για το Δώρο του Πάσχα. Το Δώρο Χριστουγέννων τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως της κρίσης, βρέθηκε στο επίκεντρο καταγγελιών καθώς σε κάποιες περιπτώσεις δεν καταβαλλόταν ή σε άλλες περιπτώσεις οι εργοδότες το ζητούσαν πίσω υπό την απειλή της απόλυσης με τις αρμόδιες αρχές μάλιστα φέτος λόγω της κρίσης να φοβούνται έξαρση του φαινομένου.

Σε τρεις ταχύτητες το Δώρο Χριστουγέννων
Το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται σήμερα κανονικά σε όλους τους εργαζομένους από όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Όσοι εργαζόμενοι  βρέθηκαν  σε αναστολή, οι επιχειρήσεις θα πρέπει σήμερα να καταβάλουν το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής απασχόλησης των μισθωτών τους κατά το χρονικό διάστημα από 1/5/2020 έως και 31/12/2020 και στο ύψος του πραγματικού τους μισθού. Σήμερα καταβάλλεται όμως και από το κράτος απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων το τμήμα του Δώρου για τους μήνες της αναστολής και σε αντιστοιχία με το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ και 800 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο.
Το τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων για  τον μήνα Δεκέμβριο θα καταβληθεί με εμβόλιμη πληρωμή μέσα στον Ιανουάριο. 

Για παράδειγμα εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 1.000 €, σε αναστολή τον Μάιο ,τον Νοέμβριο και από 1 έως 31 Δεκεμβρίου. Θα λάβει σήμερα  Δεκεμβρίου 690 € από τον εργοδότη και 169 € από το κράτος για την αναστολή Μαΐου και Νοεμβρίου, δηλαδή σύνολο 859 €

Έως 31 Ιανουαρίου θα λάβει άλλα  67 € από το κράτος για το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στον Δεκέμβριο 

Κερδισμένοι είναι οι εργαζόμενοι μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης που έχουν ονομαστικό μισθό κάτω των 534 € καθώς το Δώρο για τους μήνες  της αναστολής ,η κρατική ενίσχυση δηλαδή ,θα υπολογιστεί επί υψηλότερων αποδοχών δηλαδή επί των 534€ ενώ για τον μήνα Νοέμβριο επί των 800€

Με τον ίδιο τρόπο πληρώνονται  και οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό Συν-εργασία. Το ποσό που βαρύνει τους εργοδότες, καταβάλλεται έως και σήμερα . Αντίστοιχα το ποσό, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής στον μηχανισμό και βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καταβάλλεται από το υπουργείο Εργασίας απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων  σήμερα ενώ και σε αυτή την περίπτωση εάν  υπήρξε ένταξη του εργαζόμενου στο μηχανισμό και τον Δεκέμβριο, η πληρωμή από το κράτος θα γίνει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Επιπλέον στις διατάξεις του Υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και ψηφίζεται σήμερα, περιλαμβάνεται ανάλογη διαδικασία και για το δώρο Πάσχα καθώς και αυτό θα δοθεί ψαλιδισμένο καθώς οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News