Business & Finance Παρασκευή 29/04/2022, 11:51
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Societe Generale: 8 Ιουλίου θα αναβαθμιστεί ξανά η Ελλάδα

Societe Generale: 8 Ιουλίου θα αναβαθμιστεί ξανά η Ελλάδα

Την εκτίμησή της ότι η Ελλάδα θα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα έως το πρώτο εξάμηνο του 2023 εκφράζει σε ανάλυσή της η Societe Generale, έπειτα από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης στο ΒΒ+ (ένα σκαλοπάτι κάτω από το investment grade) από την S&P.

Παρά τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης, η αναβάθμιση στηρίχθηκε στην συνεχιζόμενη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διακυβέρνησης και της οικονομικής ανθεκτικότητας, σημειώνουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου.

Και εκτιμούν ότι η Fitch θα ακολουθήσει και εκείνη, αναβαθμίζοντας την αξιολόγηση της χώρας στις 8 Ιουλίου.

Societe Generale: 8 Ιουλίου θα αναβαθμιστεί ξανά η Ελλάδα-1

Πάντως, όπως σημειώνει η S&P, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία αναμένεται ως το πρώτο εξάμηνο του 2023, δεν θα επηρεάσει τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ, αφού οι καθαρές αγορές τους πιθανότατα θα τελειώσουν το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Ωστόσο, η έξοδος της χώρας από το junk αναμένεται να επιτρέψει σε περισσότερα funds να συμπεριλάβουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους και άρα, θα στηρίξει τις τιμές τους μακροπρόθεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, η Societe Generale επισημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα επηρεάζονται πλέον λιγότερο από την ΕΚΤ και περισσότερο από την προσφορά και τη ρευστότητα. Καθώς το πρόγραμμα PEPP μπήκε στη φάση των επανεπενδύσεων τον Απρίλι και οι ελληνικοί τίτλοι δεν περιλαμβάνονται στο PSPP, η ομαλοποίηση της πολιτικής της ΕΚΤ δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα ελληνικά ομόλογα.

Στο επόμενο διάστημα, το «κλειδί» θα είναι οι νέες εκδόσεις και η ρευστότητα, με την Societe Generale να εκτιμά ότι έπειτα από την άντληση 3 δισ. ευρώ από το 10ετές τον Ιανουάριο και 1,5 δισ. ευρώ από το 7ετές τον Απρίλιο, τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ που μένουν για την επίτευξη του στόχου για τον δανεισμό της χρονιάς, θα καλυφθούν κυρίως από πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα (ειδικά 15ετή έως 20ετή) και ένα πράσινο ομόλογο 10-20 ετών.

Διαβάστε επίσης: 

S&P: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε «ΒΒ+» – Σταθερές οι προοπτικές

S&P: Βλέπει ανάπτυξη 3,4% φέτος και ρυθμούς άνω του 3% έως το 2025

DZ Bank: Η Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα – Τι λέει για τα ομόλογα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News