Business & Finance Δευτέρα 21/12/2020, 06:53
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Έρχεται παράταση στο Πρόγραμμα «Γέφυρα»

Γ. Ζαββός: Έρχεται παράταση στο Πρόγραμμα «Γέφυρα»

Tην παράταση του προγράμματος «Γέφυρα» αλλά και του νέου πτωχευτικού κώδικα προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα, Γιώργος Ζαββός. Για το νέο πτωχευτικό δίκαιο, επεξεργαζόμαστε ολιγόμηνες παρατάσεις με διαφορετικές ημερομηνίες έναρξης εντός του 2021 για φυσικά και νομικά πρόσωπα, διευκρίνισε ο κ. Ζαββός.

Ειδικότερα, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο υφυπουργός Οικονομικών, σε συνεντευξή του στο imerisia.gr, διευκρίνισε ότι θα δοθεί παράταση τριών μηνών χωρίς ωστόσο να αλλάξει το διάστημα της κρατικής επιδότησης που ανέρχεται σε εννέα μήνες, ούτε τους επιλέξιμους οφειλέτες που θα πρέπει να έχουν υποβάλει επιτυχώς αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 31 Οκτωβρίου.

Επιχειρώντας μια πρώτη ερμηνεία της πρόσφατης οδηγίας της Κομισιόν για κεφαλαιακές ενέσεις στις τράπεζες εν μέσω πανδημίας, ο υφυπουργός Οικονομικών εξηγεί ότι για πρώτη φορά λόγω της κρίσης του covid-19, σε περίπτωση που δοθεί άμεση χρηματοδότηση από το κράτος σε μία τράπεζα για ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης, της οποίας οι απώλειες μπορούν να αποδοθούν στον covid-19, τότε αναστέλλονται οι κανόνες της BRRD ως προς το bail in. ΠΡόκειται για μια εξαίρεση που δίνεται με πολύ εξειδικευμένα κριτήρια. Ουσιαστικά, δηλαδή, επιβεβαιώνεται ότι η πανδημία συνιστά εξαιρετική συνθήκη όπως αυτή προβλέπεται από το υφιστάμενο πλαίσιο της BRRD που εφαρμόζεται από το 2016. Σχετικά με τα θέματα των bad banks (AMCs), δεν έχει αλλάξει τίποτα, αφού εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι υφιστάμενες διατάξεις της BRRD ως προς τις κρατικές ενισχύσεις και τα κουρέματα (bail in).

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα «Ηρακλής», ο κ. Ζαββός σημειώνει ότι ο πρώτος κύκλος του Ηρακλή θα κλείσει τον Απρίλιο του 2021, έχοντας συμπληρώσει τους 18 μήνες σε διάρκεια και τα 32 δισ. ευρώ σε ύψος τιτλοποιημένων NPEs –ίσως και περισσότερων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News