Business & Finance Τρίτη 26/04/2022, 15:35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιομηχανίες: Ζητούν παρέμβαση για τον έλεγχο των τιμών στην αγορά ενέργειας 

Βιομηχανίες: Ζητούν παρέμβαση για τον έλεγχο των τιμών στην αγορά ενέργειας 

Aμεση ρυθμιστική παρέμβαση για τον έλεγχο των τιμών που διαμορφώνονται στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ζητά η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Σε επιστολή της προς τη ΡΑΕ η Ένωση, που εκπροσωπεί τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας, αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι παραγωγοί προσφέρουν «ένα ελάχιστο ποσοστό του portfolio παραγωγής τους μέσω διμερών συμβολαίων», το οποίο «έχει σαν αποτέλεσμα όλη η παραγόμενη ενέργεια να περνά μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας,τις τιμές του οποίου διαμορφώνουν πλέον χωρίς ρίσκο οι παραγωγοί».

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής είναι εμφανή στις τιμές που διαμορφώθηκαν στη χονδρεμπορική αγορά τους μήνες Οκτώβριο- Δεκέμβριο 2021, αλλά κύρια στις τιμές που διαμορφώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο 2022 στο επίπεδο των 272.4 ευρώ/Μwh, ενώ η μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου κατά το μήνα Φεβρουάριo ήταν 75.5 ευρώ/MWH.

«Παρά την σημαντική πτώση των τιμών στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές τον Απρίλιο, οι τιμές στην ελληνική αγορά εξακολουθούν να κυμαίνονται στα υψηλά επίπεδα των 250 ευρώ/MWh παρά το πολύ υψηλό επίπεδο των εισαγωγών, της αυξημένης παραγωγής των ΑΠΕ και της μειωμένης εποχιακής ζήτησης», σημειώνει ακόμη η ΕΒΙΚΕΝ.

Καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις 

Όπως αναφέρει ακόμη η Ένωση, στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας συντρέχουν έκτακτες συνθήκες οι οποίες επιβάλλουν τη λήψη ρυθμιστικών μέτρων, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη ότι στην ελληνική αγορά καθυστερούν σημαντικά τέσσερις μεταρρυθμίσεις:

1. η εφαρμογή της «ανακατανομής» στην αγορά εξισορρόπησης
2. οι ΑΠΕ να αποκτήσουν πλήρη ευθύνη εξισορρόπησης
3. η σύναψη διμερών συμβολαίων με παραγωγούς θερμικών μονάδων
4. η ουσιαστική συμμετοχή της «ζήτησης» σε όλες αγορές

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News