Business & Finance Πέμπτη 21/04/2022, 12:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 5% το πρωτογενές έλλειμμα του 2021, μικρότερο των προβλέψεων

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 5% το πρωτογενές έλλειμμα  του 2021, μικρότερο των προβλέψεων

Καλύτερη από ό,τι αναμενόταν, με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, ήταν τελικά η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα το 2021. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, διευκολύνουν τη λήψη μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση, έναντι του κύματος της ακρίβειας και κάνουν μικρότερη την απόσταση που έχει να καλύψει για να φτάσει στον στόχο για  πρωτογενές έλλειμμα έως 2% φέτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το δημοσιονομικό έλλειμμα έκλεισε στο 7,4% του ΑΕΠ, το πρωτογενές έλλειμμα στο 5% και το χρέος στο 193,3% του ΑΕΠ.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 5% το πρωτογενές έλλειμμα  του 2021, μικρότερο των προβλέψεων-1

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2022 προέβλεπε ότι το 2021 θα έκλεινε με έλλειμμα στο 9,6% του ΑΕΠ, πρωτογενές έλλειμμα στο 7,3% και χρέος στο 197,1%.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 5% το πρωτογενές έλλειμμα  του 2021, μικρότερο των προβλέψεων-2

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση κινείται προς την επιστροφή στον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων 2%-2,3% του ΑΕΠ από το 2024, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από τις αγορές αλλά και από τους οίκους αξιολόγησης είναι ότι αυτό το επίπεδο απαιτείται προκειμένου να θεωρηθεί το χρέος βιώσιμο.

Οπως έχει πει ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς, οι αγορές θεωρούν ότι η χώρα πρέπει να έχει μηδενικό έλλειμμα, περιλαμβανομένων των τόκων. Δεδομένου ότι οι δαπάνες για τόκους ανέρχονται σε 2%-2,3% του ΑΕΠ τον χρόνο, αυτό είναι το επίπεδο του πρωτογενούς πλεονάσματος που θέλουν να δουν.

Το σενάριο που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση, σε συνεργασία και με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα έως 2% του ΑΕΠ φέτος (έναντι στόχου του προϋπολογισμού για 1,2% του ΑΕΠ) και πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1% του ΑΕΠ το 2023.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Υπ. Οικονομικών: Αυξημένα τα φορολογικά έσοδα έναντι του στόχου τον Μάρτιο

 

ΔΝΤ: Πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 – Η πορεία του χρέους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News