Business & Finance Τρίτη 19/04/2022, 16:51
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης για πλαφόν στα ενοίκια: Θέλουμε να προστατεύσουμε τους μικρομεσαίους 

Γεωργιάδης για πλαφόν στα ενοίκια: Θέλουμε να προστατεύσουμε τους μικρομεσαίους 

“Η απόφασή μας είναι να προστατεύσουμε την μικρομεσαία επιχείρηση από την υπέρογκη αύξηση του πληθωρισμού που για όσα συμβόλαια, όσες επαγγελματικές μισθώσεις συνδέουν τον ετήσιο πληθωρισμό με την αύξηση του μισθώματος, θα τις άφηνε ενδεχομένως εκτεθειμένες σε μία πάρα πολύ μεγάλη αύξηση”. 

Αυτό τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην Βουλή για την τροπολογία που κατέθεσε με την επιβολή ανώτατου ορίου 3% στην αύξηση των ενοικίων σε επαγγελματικές μισθώσεις. 

Σημειώνεται πως εκτός του πλαφόν βρίσκονται οι επαγγελματικές μισθώσεις σε μεγάλα εμπορικά κέντρα και ακίνητα θεσμικών επενδυτών όπως οι ΑΕΕΑΠ. 

“Πλην του μικρομεσαίου επιχειρηματία στην αγορά των ακινήτων υπάρχουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις, παραδείγματος χάριν οι τράπεζες, οι μεγάλες επώνυμες αλυσίδες, τα μεγάλα κέντρα. Δεν ήταν ποτέ στην πολιτική μας βούληση όλοι αυτοί να τύχουν αυτού του ευεργετήματος. Εγώ δηλαδή δεν ήθελα ποτέ να πω ότι η Χ τράπεζα δεν μπορεί να πληρώσει 5% αντί για 3% γιατί μπορούν να τα πληρώσουν. Εγώ ήθελα ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο οποίος πραγματικά δεν μπορεί να πληρώσει, να είναι προστατευμένος”, ανέφερεο κ. Γεωργιάδης.

“Και παράλληλα τι άλλο δε θέλαμε; Δε θέλαμε η τροπολογία αυτή να πλήξει τις μεγάλες επενδύσεις στην αγορά των ακινήτων. Γιατί ένα κεφάλαιο είναι η προστασία του μικρομεσαίου που όλοι συμφωνούμε, ένα κεφάλαιο είναι η προσέλκυση σοβαρών και μεγάλων επενδύσεων στο χώρο του real estate όπως λέμε, των ακινήτων. Οι πελάτες των εταιρειών αυτών είναι οι μικροί, οι μικρομεσαίοι ή οι πολύ μεγάλοι; Απάντηση: Οι πολύ μεγάλοι. Γιατί και στα εμπορικά κέντρα άνω των 15 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων -δεν τα ονοματίζω γιατί τα ξέρετε- είναι οι μεγάλες αλυσίδες, ο μικρός δεν μπορεί να μπει μέσα ούτε να περάσει από την είσοδο γιατί δεν έχει να δώσει τα χρήματα που απαιτούνται”, δήλωσε ακόμη. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News