ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα καυσίμων: Ενεργοποιείται μέσα στην εβδομάδα η κάρτα

Επίδομα καυσίμων: Ενεργοποιείται μέσα στην εβδομάδα η κάρτα

Mέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα μέσω του gov.gr, όπου οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν την αίτηση τους για να λάβουν το «επίδομα» κίνησης, ή αλλιώς την κάρτα καυσίμων. 

Η  επιδότηση αφορά όλα τα καύσιμα αλλά δεν είναι οριζόντια. Αφορά όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα (για τα αυτοκίνητα).  Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο. 

Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 17 λεπτά το λίτρο  σε ηπειρωτικές περιοχές και σε 19,5 λεπτά το λίτρο  ευρώ σε νησιωτική περιοχή και πάντα έως 180 λίτρα. 

Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει, στη σχετική πλατφόρμα στο gov.gr, το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.  

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

Όσοι κατά την αίτηση τους επιλέξουν να πάρουν το χρηματικό μέσω μια άυλης κάρτας που θα εκδίδεται από το gov.gr, θα λαμβάνουν bonus 5 ευρώ. Όσοι πάλι επιλέξουν η πίστωση του ποσού να γίνει σε λογαριασμό, θα χάνουν το επιπλέον bonus. 

Η αίτηση 

Ο δικαιούχος, αφότου αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του-διαπιστευτήρια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εισέρχεται στην εφαρμογή και αιτείται είτε την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ανωτέρω χρηματικού ποσού σε αυτήν είτε την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό. 

Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του. H ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.7.2022, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει. Εναπομείναν υπόλοιπο αυτού επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.

Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.

Eπίδομα 200 ευρώ σε ταξί  

Mέχρι τις 15 Απριλίου μπορούν οι εκμεταλλευτές ταξί, να υποβάλλουν την αίτηση τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ MybusinessSupport ώστε να λάβουν το επίδομα των 200 ευρώ. Την  αποζημίωση ειδικού σκοπού δικαιούνται οι υπηρεσίες ταξί (ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01) ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου. Αφορά 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί με κόστος 5,7 εκατ. ευρώ.

Το ποσό της ενίσχυσης καταβάλλεται εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ της δικαιούχου επιχείρησης που δηλώνεται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News