Business & Finance Σάββατο 9/04/2022, 20:53
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η απασχόληση στην Ελλάδα – Από employers markets περνάμε πλέον σε employees markets.

Η απασχόληση στην Ελλάδα – Από employers markets περνάμε πλέον σε employees markets.

Σημαντικά συμπεράσματα εξήγαγε η έρευνα της PeopleCert με την επιμέλεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου για την απασχόληση στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκε και προηγήθηκε σχετικής συζήτησης, κατά την τέταρτη και τελευταία ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο καθηγητής του ηλεκτρονικού επιχειρείν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Δουκίδης παρουσίασε την έρευνα, η οποία εξήγαγε τέσσερα ευρήματα, σχετικά με:

  • τις δεξιότητες (υποψήφιοι με πολλά πτυχία αλλά εφοδιασμένοι με λιγότερες δεξιότητες)
  • ο πιεστικό εργασιακό περιβάλλον
  • την τηλεργασία
  • τη μεγάλη παραίτηση

Ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert, Βύρων Νικολαΐδης, μετά την παρουσίαση της έρευνας μίλησε για επιβεβαίωση δεδομένων γνωστών εδώ και χρόνια, ενώ σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Όλα αλλάζουν πλέον. Εάν δεν πάρουμε δραστικά μέτρα η κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη. Δεν θα βρίσκουμε ανθρώπους, κι όχι μόνο με δεξιότητες. Έχουμε ανατροπή. Από employers markets περνάμε πλέον σε employees markets. Αυτό που μας απασχολεί είναι να μην χαθεί το 25% των υπαλλήλων τον επόμενο χρόνο, όπως καταδεικνύει η έρευνα. Ο κόσμος φεύγει για διάφορους λόγους. Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τα πράγματα. Η πιστοποίηση έχει μπει πια και στην Ελλάδα. Σε όλα τα εργασιακά συστήματα παγκοσμίως το “κλειδί” είναι η σωστή πιστοποίηση» είπε ακόμα.
 
Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, μίλησε για ένα διαχρονικό πρόβλημα στην Ελλάδα, που αφορά στη διασύνδεση εκπαίδευσης – αγοράς εργασίας. Όπως είπε: «Υπέρπαράγουμε αποφοίτους σε τομείς μικρότερης ζήτησης και υποπαράγουμε απόφοιτους σε τομείς μεγαλύτερης ζήτησης. Πρέπει ο ΟΑΕΔ να σταματήσει να είναι ένας οργανισμός επιδότησης, αλλά να γίνει ένας οργανισμός για θέσεις εργασίας. Θα πρέπει να εκπαιδευόμαστε πλέον συνεχώς, καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας μας. Στο μέλλον θα υπάρξουν κάποια επαγγέλματα που θα αλλάξουν ριζικά. Να μαθαίνουμε νέα πράγματα. Επιπλέον, θέλουμε πιστοποιημένη κατάρτιση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων». Ο ίδιος ανέφερε ότι οι επενδύσεις στο εργατικό δυναμικό είναι οι πιο σημαντικές. «Το πιο πολύτιμο κεφάλαιο αυτής της χώρας, είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο» είπε χαρακτηριστικά.
 
Ο κ. Δουκίδης σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Θα πρότεινα στην κυβέρνηση ένα πρόγραμμα προς τους εκπαιδευτές ώστε να αποκτούν δεξιότητες. Θα πρέπει να προετοιμάζουμε σαν ακαδημαϊκοί τους φοιτητές να προσέρχονται για πιστοποίηση. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία».

Η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Sharan Leslie Burrow, συμμετέχοντας εξ αποστάσεως στη συζήτηση, σημείωσε ανάμεσα επίσης,  «η επανεκπαίδευση και η αναβάθμιση δεξιοτήτων είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ». Γνωστοποίησε δε, ότι πάνω από το 50% των ανθρώπων διεθνώς βρίσκεται χωρίς κοινωνική ασφάλιση.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος – παρουσιάστρια του Alpha TV, Μαρία Νικόλτσιου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News