Business & Finance Παρασκευή 8/04/2022, 14:48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκ. Χαρδούβελης: Γιατί η Ελλάδα δεν φοβάται την αύξηση των επιτοκίων

Γκ. Χαρδούβελης: Γιατί η Ελλάδα δεν φοβάται την αύξηση των επιτοκίων

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να φοβάται την αύξηση των επιτοκίων, παρότι διαθέτει χρέος περίπου διπλάσιο του ΑΕΠ, εκφράζει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης.

«Το χρέος μας είναι βιώσιμο επειδή καταφέραμε και το κλειδώσαμε με πολύ χαμηλά επιτόκια» είπε ο κ. Χαρδούβελης στο πλαίσιο του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. 

Η μέση περίοδος ανατιμολόγησης του χρέους είναι περίπου 20 χρόνια.  Συνεπώς η πορεία του δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από το ύψος των επιτοκίων ακόμα και αν αυτά ανέβουν λόγω του πολέμου, εξήγησε, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε από μια πιθανή μελλοντική αύξηση των επιτοκίων. Για τις τράπεζες, η άνοδος των επιτοκίων είναι ευπρόσδεκτη, πρόσθεσε.

Άλλωστε, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι μπορεί η πανδημία και ο πόλεμος να μειώνουν την οικονομική δραστηριότητα, να αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να πιέζουν τους προϋπολογισμούς των κρατών, όμως, όπως η Ευρώπη, έτσι και η Ελλάδα αντέδρασε σωστά στην πανδημία.

Οι τράπεζες έδωσαν περισσότερα δάνεια, περίπου 18 δισ.  ευρώ από το ξεκίνημα της πανδημίας. Το δημόσιο ξόδεψε ποσά της τάξης των 40 δισ.  ευρώ στα δύο αυτά χρόνια, με αποτέλεσμα να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Βέβαια, η Ελλάδα έχει έναν μεγάλο δημοσιονομικό περιορισμό. Το δημόσιο χρέος είναι περίπου 360 δισ. ευρώ, περίπου δύο φορές το ετήσιο ΑΕΠ, όπως σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης και έχει υποσχεθεί στους εταίρους ότι μέχρι το 2060 θα ακολουθεί μια συνετή δημοσιονομική πολιτική που θα καταλήγει ετησίως σε πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% ΑΕΠ.  Έτσι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πέσει στο 55% το 2060.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News