BUSINESS & FINANCE

«Δουλειές Ξανά»: Τι αλλάζει για τους μακροχρόνια άνεργους και όσους βρίσκουν εργασία

«Δουλειές Ξανά»: Τι αλλάζει για τους μακροχρόνια άνεργους και όσους βρίσκουν εργασία

Αλλαγές στο «καθεστώς» επιδότησης των ανέργων με επιδόματα προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά». Μέσω του νέου νομοσχεδίου θεσπίζεται μπόνους για τους μακροχρόνια ανέργους αλλά και επιπλέον επίδομα για όσους βρίσκουν εργασία κατά τον επιδοτούμενο χρόνο ανέργιας τους.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο 

Μπόνους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους

Οι μακροχρόνια άνεργοι που βρίσκονται πάνω από 5 χρόνια στη λίστα του ΟΑΕΔ εάν συντάξουν ψηφιακό σχέδιο δράσης θα λαμβάνουν μπόνους 300 ευρώ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία από τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 1 έτος), το 33% παραμένει σε αυτό για περισσότερα από 5 χρόνια.

Μπόνους 50% 

Εάν ένας άνεργος βρει εργασία στο διάστημα που του καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας, θα συνεχίσει να λαμβάνει το 50% του επιδόματος έως ότου λήξει η περίοδος της επιδότησης. Αυτό σημαίνει πως εάν ο άνεργος στους 6 μήνες βρει μια δουλειά και λαμβάνει 1.000 ευρώ μισθό, θα συνεχίσει για τους υπόλοιπους 6 μήνες να λαμβάνει άλλα 203 ευρώ από τον ΟΑΕΔ που αντιστοιχεί στο μισό επίδομα ανεργίας. 

Μπόνους παραγωγικότητας θεσπίζεται και για τους εργασιακούς συμβούλους ανάλογα με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.

Πιλοτική αναπροσαρμογή του επιδόματος ανεργίας

Όπως είχε αποκαλύψει από τον Σεπτέμβριο το Money Review, θα υπάρξουν 2 πιλοτικά προγράμματα μέσω των οποίων οι άνεργοι θα λαμβάνουν μεγαλύτερο επίδομα για κάποιους μήνες. Το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ προχωρούν στον ανασχεδιασμό των παθητικών πολιτικών απασχόλησης μέσω του νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα 

Η μεταρρύθμιση που προβλέπει αύξηση στα επιδόματα ανεργίας αρχικά θα είναι πιλοτική καθώς δεν θα μπορούσαν να γίνουν ολοκληρωτικά τόσο ριζικές αλλαγές. Μετά την πιλοτική εφαρμογή και μετά την μελέτη των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος, θα μπορέσει να υπάρξει ένα ενιαίο καινούργιο σύστημα για τα επιδόματα ανεργίας. Σύμφωνα λοιπόν με τον σχεδιασμό αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα να αρχίσουν δύο πιλοτικά έργα για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης ανεργίας. Το επίδομα ανεργίας σε αυτά τα προγράμματα, θα συνδέεται με τον προηγούμενο μισθό του ανέργου πριν από την απόλυση του και θα είναι κλιμακωτό. Η βασική προϋπόθεση που θα πρέπει να τηρείται για να πληρωθεί ο εργαζόμενος είναι ο άνεργος να αναζητά ενεργά εργασία ή να συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Αλλαγές των επιδομάτων ανεργίας περιλάμβανε και το οριστικό πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη. Αναλυτικά η πρόταση της επιτροπής ήταν να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του και κατά βάση να χορηγείται επί ένα 6μηνο.

Στο οριστικό πόρισμα Πισσαρίδη, προτείνεται το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου. Σύμφωνα με την πρόταση, το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1200 ευρώ αλλά η μέγιστη διάρκεια του αυξημένου επιδόματος θα πρέπει να είναι μόνο για έξι μήνες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Υπ. Εργασίας: Έντεκα ερωτήσεις και απαντήσεις για το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά»

Χατζηδάκης: Τέλος στα φαινόμενα κατάχρησης με τις παροχές του ΟΑΕΔ

Οι πλούσιοι «άνεργοι» που πιάστηκαν στην τσιμπίδα του ΟΑΕΔ – Ποιοι βγαίνουν από τις λίστες ανεργίας

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας: Πώς θα συνδεθεί με τον τελευταίο μισθό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News