Business & Finance Πέμπτη 7/04/2022, 17:05
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη Σκρέκα – Simson στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα | Προσθήκη και 4ης πλωτής δεξαμενής

Στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, ο κ. Σκρέκας παρουσίασε τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για τη στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης,

Επίσκεψη Σκρέκα – Simson στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα | Προσθήκη και 4ης πλωτής δεξαμενής

Tον τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα επισκέφθηκαν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Kadri Simson. Στην επίσκεψη, τους συνόδευσαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου και η Διευθύνουσα Σύμβουλος (CEO) του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli.

Στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, ο κ. Σκρέκας παρουσίασε τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για τη στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, η οποία εντείνεται με την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και τις δράσεις για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και των οδεύσεων ενέργειας στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει δρομολογήσει η Κυβέρνηση για τον εφοδιασμό της χώρας μας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία. Μεταξύ αυτών είναι και η επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας με την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής στις τρεις υπάρχουσες στο νησί.

Ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, η οποία ενημέρωσε την Επίτροπο Ενέργειας για τη σημασία που έχει ο τερματικός σταθμός για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε την Επίτροπο Ενέργειας στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Ενημέρωσα την κα Simson για το ολοκληρωμένο σχέδιο της ελληνικής Κυβέρνησης για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας μας σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας, ο ΔΕΣΦΑ έχει δρομολογήσει την αναβάθμιση της αποθηκευτικής δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον κριθεί αναγκαίο. Συζητήσαμε για την ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, οι νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος. Τα έργα αυτά θα συμβάλλουν στη μετατροπή της χώρας μας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στην απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Παράλληλα, επιταχύνουμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ καθώς η αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας θα θωρακίσει τη χώρα από εισαγόμενες κρίσεις και αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική επιλογή για τη μείωση του κόστους σε σταθερή βάση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τέλος, τόνισα στην Επίτροπο την πάγια θέση της ελληνικής Κυβέρνησης ότι αυτή η πρωτόγνωρη κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτό αποσκοπεί η πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που αντιμετωπίζει την αιτία της κρίσης στη βάση της, για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των ευρωπαϊκών αγορών και την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από τα κράτη – μέλη. Οφείλουμε να δράσουμε αποφασιστικά και συλλογικά για την προστασία της κοινωνίας, ιδίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βλέπουν τους κόπους τους να υπονομεύονται και τους προϋπολογισμούς τους να απειλούνται από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις».

Η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Kadri Simson, δήλωσε: «Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ είναι αντιμέτωπη με μια τριπλή πρόκληση: να εξασφαλίσει ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια εν μέσω της ολοένα και πιο δύσκολης κατάστασης της αγοράς. Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων κι αυτή την εβδομάδα επισκέπτομαι την Ελλάδα για να συζητήσω τον καλύτερο δρόμο για το μέλλον. Η Ελλάδα, με τις υπάρχουσες και τις προγραμματισμένες υποδομές της, παίζει καίριο ρόλο στην ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο. Αξίζει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες της Ελλάδας να εξασφαλίσει μια δίκαιη μετάβαση, πραγματοποιώντας παράλληλα σημαντικές μεταρρυθμίσεις της αγοράς και επιταχύνοντας τις αναγκαίες επενδύσεις».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, δήλωσε: «Είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε σήμερα την Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson, στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Η σημερινή επίσκεψη της Κας Simson, την οποία ευχαριστούμε θερμά, έρχεται να επιβεβαιώσει, εν μέσω δύσκολων συνθηκών, τον ρόλο του ΔΕΣΦΑ και των υποδομών του ως πυλώνα σταθερότητας και ενίσχυσης της ασφάλειας εφοδιασμού στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην κατεύθυνση αυτή, η προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης (FSU) στον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υποδομές που σχεδιάζονται, θα ενισχύσει την ευελιξία του συστήματος, επιτρέποντας την περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής. Όλα αυτά βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με το σχέδιο REPowerEU και τη νέα ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΠΑ: Και τον Απρίλιο εκπτώσεις στο φυσικό αέριο – Πόσο είναι το ύψος

Πυρηνικά καύσιμα από τη Ρωσία: Το άλλο ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης

Λαβρόφ: Απαράδεκτο το ουκρανικό προσχέδιο συμφωνίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News