Business & Finance Παρασκευή 1/04/2022, 15:32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Ελαφρά υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο

ΙΟΒΕ: Ελαφρά υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο

Ελαφρώς χαμηλότερα κινήθηκε ο ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ειδικότερα ο δείκτης υποχώρησε στις 113,2 μονάδες από τις 114 μονάδες του Φεβρουαρίου, ωστόσο παρά την ελαφρή αυτή υποχώρηση παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών. 

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώθηκαν έντονα στις υπηρεσίες και λιγότερο στο λιανικό εμπόριο, ενώ βελτιώθηκαν στη βιομηχανία και τις κατασκευές. Οι προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο επιδεινώθηκαν τον Μάρτιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, υπό τις πληθωριστικές πιέσεις που επικρατούν από το φθινόπωρο, αλλά κλιμακώθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, οι επιπτώσεις του πολέμου, υφιστάμενες και δυνητικές, αποτυπώνονται κυρίως στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία, ύστερα από ένα δίμηνο ανόδου, υποχώρησε έντονα τον Μάρτιο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών.

Οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις εξαιτίας του πολέμου αναμένεται να αποτελέσουν βασικό παράγοντα διαμόρφωσης των συνθηκών στην ελληνική και την παγκόσμια οικονομία την επόμενη περίοδο. Σε οικονομικό επίπεδο, οι αρχικές επιπτώσεις στο κόστος της ενέργειας έχουν διευρυνθεί στην προμήθεια ορισμένων καταναλωτικών προϊόντων και πρώτων υλών. Ωστόσο, οι μεσοπρόθεσμες επιδράσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες είναι πρόωρο να εκτιμηθούν. 

Οι αντιδράσεις οικονομικής πολιτικής έχουν ξεκινήσει από τις κυβερνήσεις και αφορούν πρωτίστως στην ανάσχεση του υψηλού ενεργειακού κόστους, ενώ οι κεντρικές τράπεζες τηρούν, προς το παρόν, στάση αναμονής με μικρές μεταβολές στα εργαλεία πολιτικής τους. Τυχόν νέες πρωτοβουλίες οικονομικής πολιτικής προσεχώς, και οι προσδοκίες επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα εξαρτηθούν κρίσιμα από τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Αναλυτικότερα:

– στη βιομηχανία, το ήπια αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε αισθητά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν οριακά και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τούς προσεχείς μήνες υποχώρησαν αισθητά.

– στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή υποχώρησαν αισθητά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένησαν ήπια.

– στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχώρησαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται έντονα, ενώ οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων εξασθενούν αισθητά. 

– στις υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχώρησαν αισθητά, εκείνες για τη ζήτηση εξασθένισαν εντονότερα, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης επιδεινώθηκαν ήπια.

– στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύθηκαν έντονα, ενώ οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση εντός ενός έτους επιδεινώθηκαν ηπιότερα. Παράλληλα υποχώρησαν έντονα οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές και εξασθενεί αισθητά η πρόθεση για αποταμίευση.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News