Business & Finance Πέμπτη 31/03/2022, 16:08
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Προς «ομαλή μετάβαση» από την ενισχυμένη εποπτεία η Ελλάδα

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Προς «ομαλή μετάβαση» από την ενισχυμένη εποπτεία η Ελλάδα

Θετικά βλέπει να εξελίσσεται η πορεία της ελληνικής οικονομίας Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αυτό που ακούω είναι ότι εκτιμάται σε σημαντικό βαθμό» η πρόοδος της Ελλάδας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, απάντησε ο αξιωματούχος σε σχετική ερώτηση της «Κ». Όπως ανέφερε, δεν διαβλέπει δυσκολίες στην «ομαλή μετάβαση» της Ελλάδας προς μία φυσιολογική σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μετά από «τόσο πολλά χρόνια».

Η ανάπτυξη στην Ε.Ε. θα «είναι σημαντικά μειωμένη φέτος», σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο. Η αβεβαιότητα είναι στα ύψη, όπως ανέφερε, αλλά ο πόλεμος «θα επιβαρύνει αναπόφευκτα την οικονομική δραστηριότητα» και θα ενισχύσει περαιτέρω τον πληθωρισμό, ενώ η πανδημία «δεν έχει τελειώσει» και τα προβλήματα στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες δεν έχουν εξαλειφθεί.

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πηγή, το ενδεχόμενο τεχνικής ύφεσης εντός του 2022 (δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης), αλλά με θετικό πρόσημο για το έτος συνολικά. 

Το ζήτημα της πιθανής παράτασης ισχύος της Γενικής Ρήτρας Διαφυγής για ένα ακόμα έτος, σημείωσε, δεν θα συζητηθεί στο προσεχές Eurogroup (4 Απριλίου). Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει δεσμευτεί να το επανεξετάσει μετά τη δημοσίευση των εαρινών προβλέψεων, το Μάιο.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News