ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ.Πετράς (Engel & Völkers): Έως €2,4 εκατ. οι τιμές βιλών στη Ρόδο

Γ.Πετράς (Engel & Völkers): Έως €2,4 εκατ. οι τιμές βιλών στη Ρόδο

Έως και 2,4 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η ζητούμενη τιμή για πολυτελείς βίλες σε προνομιακές τοποθεσίες στο νησί της Ρόδου, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Engel & Völkers στην Ελλάδα Γιώργος Πετράς.

«Η ζήτηση για ένα εξοχικό στη Ρόδο παραμένει υψηλή. Από το ξέσπασμα της πανδημίας, βλέπουμε μια αυξητική τάση προς τις παραθεριστικές κατοικίες για χρήση όλο τον χρόνο. Πολλοί από τους πελάτες μας δαπανούν όλο και περισσότερο χρόνο στα εξοχικά τους και μεταφέρουν τα γραφεία τους από τη συχνά βροχερή βόρεια Ευρώπη στον ηλιόλουστο νότο. Τείνουν να προτιμούν την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα της δικής τους παραθεριστικής κατοικίας. Εκτός από τις παραθεριστικές κατοικίες για ιδιωτική χρήση, η ζήτηση είναι επίσης αυξημένη για κατοικίες ως επενδύσεις κεφαλαίου. Για παράδειγμα, το 2021 περίπου το 70 τοις εκατό των πελατών της Engel & Völkers είχαν ήδη αγοράσει μια παραθεριστική κατοικία ως πιθανή επένδυση ακινήτου. «Συγκριτικά με άλλους δημοφιλείς προορισμούς διακοπών στη Μεσόγειο, οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλές, προσφέροντας έτσι εξαιρετικές προοπτικές καλών αποδόσεων, τόσο για τους ιδιώτες αγοραστές, όσο και για τους θεσμικούς επενδυτές», αναφέρει ο Γιώργος Πετράς.

Πού επικεντρώνεται η υψηλότερη ζήτηση

Σύμφωνα με την Engel & Völkers, σε μεγαλύτερη ζήτηση βρίσκονται οι παραθεριστικές κατοικίες με θέα στη θάλασσα. Ειδικότερα, η Λίνδος, ο Πεύκος και η παραλία Βλυχά κατατάσσονται στις πιο ακριβές περιοχές της Ρόδου.

Στο κέντρο της Λίνδου, οι αγοραστές τείνουν προς κατοικίες μεγέθους τουλάχιστον 150 τετραγωνικών μέτρων, εκτός από τα κλασικά καπεταναίικα σπίτια με αυλή. Οι τιμές για κατοικίες σε προνομιακές τοποθεσίες μπορούν να φθάσουν μέχρι τις 7.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι βίλες μπροστά στη θάλασσα επιβάλλουν τιμές έως και 1,4 εκατ. ευρώ.

Οι ιδιοκτησίες στο θέρετρο του Πεύκου είναι εξίσου ελκυστικές, διαθέτοντας τιμές πώλησης έως και 2,4 εκατ. ευρώ.

Οι κατοικίες στη Βλυχά, «μια γαλήνια παραλία στη νοτιοανατολική ακτή της Ρόδου», βρίσκονται επίσης σε υψηλή ζήτηση μεταξύ των ενδιαφερόμενων αγοραστών, με τιμές από 1 εκατ. ευρώ μέχρι 1,3 εκατ. ευρώ.

Από όλα τα Ελληνικά νησιά, αξίζει να αναφερθεί, σύμφωνα με την Engel & Völkers, το νησί της Σύμης στο βόρειο τμήμα των Δωδεκανήσων, το οποίο βρίσκεται περίπου 23 χιλιόμετρα μακριά από τη Ρόδο. Οι τιμές για κατοικίες στη Σύμη εδώ φθάνουν μέχρι και το 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα διαμερίσματα πωλούνται έως και 4.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Μεγάλη ζήτηση από ξένους επενδυτές

Κατά την Engel & Völkers, οι αγοραστές και οι επενδυτές που εδρεύουν στο εξωτερικό, ιδίως εκείνοι που προέρχονται από την κεντρική Ευρώπη, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για ακίνητη περιουσία στη Ρόδο και γενικότερα στο Νότιο Αιγαίο, όπως είναι οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Ακόμα περισσότερο, αυτή η ομάδα αγοραστών περιλαμβάνει εύπορους συνταξιούχους και ψηφιακούς νομάδες (digital nomads). Ελκύονται από το ήπιο κλίμα, το γεγονός ότι είναι εύκολο να πάει κανείς στη Ρόδο, αλλά και από τις υποδομές του νησιού. Περίπου το 90 τοις εκατό όλων των αγοραπωλησιών ακινήτων μπορούν να αποδοθούν σε διεθνείς αγοραστές, ενώ περίπου το 10 τοις εκατό αποδίδεται σε εγχώριους αγοραστές. Η πλειονότητα των επενδυτών προέρχεται από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Ολοένα και περισσότεροι πολίτες τρίτων χωρών επενδύουν επίσης στην ελληνική ακίνητη περιουσία, χάρη στα ελκυστικά κίνητρα που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση.

«Βλέπουμε μια αυξανόμενη τάση προς τις πολυτελείς ιδιότητες με επιπλώσεις υψηλής ποιότητας στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Η πλειονότητα των πελατών μας ψάχνει για άρτια εξοπλισμένες κατοικίες, σε σχεδόν άριστη κατάσταση, με σύγχρονο, καθαρό και φωτεινό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό», σημειώνει ο Γιώργος Πετράς. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι τιμές των ακινήτων στη Ρόδο θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

«Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο περιζήτητους προορισμούς για πολλούς παραθεριστές. Αυτό το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένουμε για άλλη μια φορά μια εισροή τουριστών και ως εκ τούτου πιθανούς αγοραστές. Από το ξέσπασμα της πανδημίας, πολλοί παραθεριστές που συνήθιζαν να μένουν σε ξενοδοχεία επιδιώκουν όλο και περισσότερο να αποκτήσουν τη δική τους παραθεριστική κατοικία. Η υψηλή ζήτηση και η αυξανόμενη απήχηση της περιοχής μελλοντικά θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις τιμών. Σε ορισμένα μέρη, ήδη η ζήτηση υπερβαίνει τη προσφορά. Επομένως, αυτή είναι μια καλή στιγμή για να επενδύσει κανείς σε ακίνητη περιουσία εδώ», καταλήγει ο κ. Πετράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Real estate: Πόσο κοστίζουν τα πολυτελή εξοχικά στην Ελλάδα (πίνακας)

Τι σπίτι μπορείς να αγοράσεις με 1 εκατ. δολάρια; Το ακριβότερο και το φθηνότερο real estate στον κόσμο

Έρευνα: Θετική η εικόνα στην ελληνική αγορά ακινήτων – Μικρός ο αντίκτυπος της πανδημίας το 2021

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News