Business & Finance Τετάρτη 16/03/2022, 19:15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλείδωσε» πακέτο μέτρων 1,1 δισ. ευρώ για την ακρίβεια: Τι προβλέπει

Αύριο η ανακοίνωση από τους υπουργούς

«Κλείδωσε» πακέτο μέτρων 1,1 δισ. ευρώ για την ακρίβεια: Τι προβλέπει

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξαναφέρνει τον πόλεμο στην Ευρώπη. Ανοίγει τον δρόμο στην αμφισβήτηση των συνόρων, στη βίαιη επιβολή του ισχυροτέρου και στο ξερίζωμα εκατομμυρίων ανθρώπων. Αλλά προκαλεί και μία τεράστια ενεργειακή κρίση, με πρωτοφανή κύματα ακρίβειας που απειλούν την ευημερία όλων των κοινωνιών», δήλωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στη συνέχεια ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης εναντίον της κρίσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Αύριο στις 8μιση το πρωί, οι Υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης θα ανακοινώσουν ένα τρίμηνο πρόγραμμα σημαντικών πρόσθετων ενισχύσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πρόκειται για μέτρα που απευθύνονται στους πιο αδύναμους και στη μεσαία τάξη. Μελετημένες παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ. που θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο.

Οι ρυθμίσεις αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας, τόνισε ο πρωθυπουργός: την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα. Τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Αλλά και τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων. Ενώ συνδυάζονται με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα μέτρα αυτά πλαισιώνονται από τον νέο, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και από την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Γιατί οι μισθοί στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, ακόμα χαμηλοί. Και η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα», σημείωσε.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια των 2,6 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί από το ξέσπασμα της ενεργειακής αναστάτωσης, υπενθύμισε ο ίδιος. Και για μέτρα που θα ισχύουν για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η εφαρμογή τους θα είναι απλή και θα εξηγηθεί αύριο αναλυτικά από τους αρμόδιους Υπουργούς, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Όλες οι νέες ρυθμίσεις υπηρετούν δύο αρχές: πρώτον, είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες, δίνοντας ειδικότερη έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων. Και δεύτερον, είναι ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική την οποία έχουμε εξαρχής χαράξει, σημείωσε ο ίδιος.

Έκλεισε το διάγγελμα λέγοντας «Κλείνω με την κοινή προσδοκία αυτή η παγκόσμια τρικυμία να είναι παροδική. Η υπέρβασή της, όμως, θα έχει μόνιμα θετικά αποτελέσματα. Και αυτά θα πρέπει να τα διεκδικήσουμε. Η κρίση στην Ουκρανία να σημάνει την νίκη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Οι δυσκολίες που βιώνει η Ευρώπη να την οπλίσουν με τόλμη και ισχύ. Ενώ για την Ελλάδα και αυτή η δοκιμασία να γίνει ξανά μία ακόμη ευκαιρία να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας και να γίνουμε καλύτεροι.»

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: Αύριο τα νέα μέτρα στήριξης – Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιδότηση στα καύσιμα

«Νυστέρι» στον ΕΝΦΙΑ – Οι νέες κλίμακες υπολογισμού

Ακρίβεια: Ποια μέτρα στήριξης έχουν «κλειδώσει»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News