Business & Finance Τετάρτη 16/03/2022, 15:06
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΕ: Ζητά κατώτατο μισθό 751 ευρώ – Οι προτάσεις

ΓΣΕΕ: Ζητά κατώτατο μισθό 751 ευρώ – Οι προτάσεις

Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ανά μήνα προτείνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, καθώς επισημαίνει ότι το κύμα ακρίβειας έχει οδηγήσει σε μια σωρευτική μείωση  της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού και  του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, ενώ η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ που έχει κατώτατο μισθό χαμηλότερο  από το επίπεδο του 2009 και δεν έγινε καμία αύξηση την περίοδο 2020-2021.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η πρόταση της ΓΣΕΕ, στη συνέχεια προτείνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού έως ότου καταστεί ίσος με το 60% του  διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης. Η προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο  επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης θα μπορούσε να γίνει και βάσει μιας  συνδυαστικής μεταβολής με το 50% του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης, ως  αποτέλεσμα ενός συμφωνημένου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων  χρονοδιαγράμματος, σημειώνεται.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ ζητά την άμεση λήψη θεσμικών μέτρων που θα αποθαρρύνουν τις ευέλικτες μορφές  απασχόλησης.

Στις προτάσεις της αναφέρεται επίσης η σημαντική αύξηση του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και  των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με στόχο το 70% των μισθωτών και θωράκισή  τους με παράταση της ισχύος όλων των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας  μέχρι την ολοκλήρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή νέων.

Παράλληλα, ζητά τη στόχευση και εντατικοποίηση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να  περιοριστούν φαινόμενα παράνομων πρακτικών, μη συμμόρφωσης των εργοδοτών  και εργοδοτικής παραβατικότητας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News