ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προστασία πρώτης κατοικίας: Στην Βουλή το ενδιάμεσο πρόγραμμα – Τι προβλέπει

Προστασία πρώτης κατοικίας: Στην Βουλή το ενδιάμεσο πρόγραμμα – Τι προβλέπει

Επιδότηση από 70 έως 210 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση  θα μπορούν να λάβουν τα ευάλωτα νοικοκυριά δηλαδή αυτά που έχουν εισόδημα από 7.000 έως 21.000 ευρώ και έχουν οφειλές από στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία. Αυτό προβλέπει το ενδιάμεσο πρόγραμμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό που κατατέθηκε προς ψήφιση χθες στην Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα είναι οι δανειολήπτες που έχουν οφειλές σε καθυστέρηση να αποδεχθούν να χάσουν την κυριότητα της πρώτης κατοικίας τους, η οποία θα περάσει στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων όταν αυτός θα συσταθεί. Σε περίπτωση που έχουν οφειλές σε καθυστέρηση αλλά δεν συναινέσουν στην ένταξή τους στον Φορέα, οι οφειλέτες αυτοί  θα αντιμετωπίσουν τον πλειστηριασμό της πρώτης τους κατοικίας.

Το ύψος της μηνιαίας δόσης στην οποία  θα συνεισφέρει το κράτος προσδιορίζεται στο 3,5% της αξίας του ακινήτου διαιρούμενης δια 12. Ως «αξία κύριας κατοικίας» θεωρείται η τιμή της πρώτης προσφοράς σε περίπτωση πλειστηριασμού ή  η φορολογητέα αξία της κύριας κατοικίας για τον υπολογισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε περίπτωση πτώχευσης. Έτσι εάν η αξία της κύριας κατοικίας είναι 100.000 ευρώ, η δόση θα είναι 290 ευρώ το μήνα (100.000 x 3,5% / 12 μήνες). 

Η επιδότηση, που έχει πλαφόν τα 210 ευρώ,  με βάση όσα προβλέπει το νομοσχέδιο θα είναι:

α) Για τον αιτούντα 70 ευρώ ανά μήνα.

β) Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα χορηγείται προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα.

γ) Στη μονογονεϊκή οικογένεια θα χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα.

δ) Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο τέκνο, θα χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35  ευρώ τον μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Προκειμένου να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα επιδότησης, τα ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν οφειλές με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία θα πρέπει να κάνουν αίτηση σε ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους. Μέσω της πλατφόρμας θα χορηγείται πιστοποιητικό του ευάλωτου νοικοκυριού. Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα νοικοκυριό ευάλωτο είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν για την επιδότηση ενοικίου και προσδιορίζονται στο νόμο 4472/2017. Συγκεκριμένα είναι τα εξής: 

• Εισοδηματικά: Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

• Περιουσιακά: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κλπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Με τη λήξη του ενδιάμεσου προγράμματος, οι ευάλωτοι οφειλέτες οι οποίοι θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό Φορέα, που θα δημιουργηθεί και στον οποίο θα πρέπει να παραδώσουν την κυριότητα της πρώτης τους κατοικίας. 

Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων θα τους την επαναμισθώνει για 12 έτη και το κράτος θα παρέχει μηνιαίο επίδομα στέγασης, με σκοπό τη στήριξή τους στην υποχρέωση πληρωμής του μισθώματος. Στο τέλος της 12ετίας, οι οφειλέτες θα έχουν το αποκλειστικό πρώτο προνόμιο για την επαναγορά της κατοικίας, εφόσον έχουν ανακάμψει οικονομικά. Η δημιουργία του Φορέα προβλέπεται στον νέο πτωχευτικό νόμο και αναμένεται να είναι έτοιμος να λειτουργήσει στις αρχές του 2023. Ο Φορέας θα είναι ιδιωτικός και για την ανάδειξη των επενδυτών που θα αναλάβουν να λειτουργήσουν τον Φορέα, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη διενέργεια δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την προσέλκυση υποψήφιων επενδυτών. 

Διαβάστε επίσης: 

Προστασία πρώτης κατοικίας: Ποια δάνεια επιδοτούνται με 70 έως 210 ευρώ τον μήνα

Τράπεζες: Στα 11 δισ. ευρώ τα νέα κόκκινα της πανδημίας

Τράπεζες: Οι 4 παράμετροι που θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα για τα «κόκκινα» δάνεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News