ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Ειδική εισφορά στη Χρυσή Βίζα ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τι σημαίνει για το ελληνικό πρόγραμμα χορήγησης άδειας διαμονής η υιοθετηση αυστηρότερων προϋποθέσεων

Ειδική εισφορά στη Χρυσή Βίζα ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και των ΗΠΑ να σταματήσουν τη χορήγηση Χρυσής Βίζας και ιθαγένειας σε Ρώσους Ολιγάρχες με δεσμούς με τον Πούτιν χαιρέτισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Ταυτόχρονα, χθες, οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν την έκθεση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, για την υιοθέτηση αυστηρότερων προϋποθέσεων χορήγησης αδειών διαμονής, όπως επιβολή ειδικής εισφοράς.

Ο αποκλεισμός των Ρώσων

Ειδικότερα, το ΕΚ ζήτησε τον άμεσο αποκλεισμό των Ρώσων αιτούντων από τα προγράμματα και των δύο τύπων (διαβατήριο ή χρυσή βίζα), με τους ευρωβουλευτές να προτρέπουν τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επανεξετάσουν όλες τις αιτήσεις που έχουν εγκρίνει τα τελευταία έτη. Και να διασφαλίσουν ότι «κανένας Ρώσος ιδιώτης με οικονομικούς, επιχειρηματικούς ή άλλους δεσμούς με το καθεστώς του Πούτιν» δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει διαβατήριο ή βίζα της ΕΕ. Ακόμη, καλούν την Επιτροπή να αποκλείσει όλους του Ρώσους υπηκόους που υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ από όλα τα προγράμματα «χρυσής βίζα».

«Τα προγράμματα αυτά χρησιμεύουν μόνο ως κερκόπορτα για ύποπτα άτομα που δεν θα μπορούσαν να μπουν στην ΕΕ φανερά. Είναι καιρός να κλείσουμε αυτή την πόρτα, έτσι ώστε οι Ρώσοι ολιγάρχες και άλλα άτομα με ‘βρώμικα’ χρήματα να μένουν έξω από την ΕΕ. Ορισμένες κυβερνήσεις κρατών μελών αρνούνται εδώ και χρόνια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ισχυριζόμενες ότι το θέμα δεν αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΕ. Δεδομένων των όσων συμβαίνουν σήμερα, δεν μπορούν πλέον να υπεκφεύγουν» ανέφερε η εισηγήτρια Sophia in ‘t Veld που παραχώρησε τη συνέντευξη Τύπου.

Το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ήδη αναστείλει την έκδοση και ανανέωση αδειών διαμονής επενδυτικού ενδιαφέροντος σε Ρώσους. Από την έναρξη του ελληνικού προγράμματος Χρυσή Βίζα, το 2014 μέχρι τέλη του Ιανουαρίου 2022 έχουν χορηγηθεί σε Ρώσους πολίτες μόλις 600 άδειες διανομής. Μπορεί δηλαδή, οι πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να καταλαμβάνουν την τρίτη θέση μετά τους Κινέζους και τους Τούρκους ως προς τον όγκο των συνολικών χορηγήσεων αδειών διαμονής, όμως, οι χορηγηθείσες σε αυτούς άδειες είναι δέκα φορές λιγότερες, συγκριτικά με αυτές προς τους Κινέζους.

Σε κάθε περίπτωση, το μέτρο αυτό, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, δεν επηρεάζει την επίσκεψη και διαμονή στην Ελλάδα Ρώσων ολιγαρχών που έχουν, ήδη, εξασφαλίσει άδεια διαμονής μέσω είτε του ελληνικού είτε του ξένου προγράμματος Χρυσής Βίζας.

Τι σημαίνουν για την Ελλάδα οι αυστηρότερες προϋποθέσεις

Μπορεί οι επιπτώσεις από το μπλόκο της χορήγησης ελληνικής άδειας διαμονής προς Ρώσους με δεσμούς με τον Πούτιν να είναι περιορισμένες, όμως δεν ισχύει το ίδιο όσον αφορά την προτεινόμενη ευρύτερη αυστηροποίηση των απαιτούμενων προϋποθέσεων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρότι υποστηρίζει ότι τα προγράμματα διαμονής μέσω επενδύσεων (Residence by Investment) ενέχουν λιγότερο σοβαρούς κινδύνους, ζητά να θεσπιστούν κανόνες σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η διαφθορά και η φοροδιαφυγή.

Ως εκ τούτου, για τη χορήγηση Χρυσής Βίζας, ζητάει να επιβληθεί επ’ αόριστον ειδική εισφορά υπέρ του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, η οποία θα αντιστοιχεί σε σημαντικό ποσοστό επί των επενδύσεων που πραγματοποιούνται στα κράτη μέλη. Εάν η συγκεκριμένη πρόβλεψη ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία, ώστε να προβλέπεται η επιβολή ειδικής εισφοράς, τότε η «αρχιτεκτονική» της Χρυσής Βίζας που χορηγείται για επενδύσεις 250 χιλ. ευρώ σε ακίνητη περιουσία θα αλλάξει ριζικά. Σημειώνεται ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει μέχρι σήμερα μέσω της Χρυσής Βίζας έσοδα της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, η χορήγηση άδειας διαμονής με αντάλλαγμα την επένδυση τουλάχιστον 250 χιλ. ευρώ σε real estate αποτέλεσε για μακρύ χρονικό διάστημα μοχλό τόνωσης της ελληνικής αγοράς ακινήτων.

Το ΕΚ ζητά ακόμη και την απαγόρευση των προγραμμάτων χορήγησης ιθαγένειας μέσω επενδύσεων που εφαρμόζουν η Μάλτα, η Βουλγαρία και η Κύπρος.

Σε επίπεδο ΕΕ, τουλάχιστον 130.000 άτομα επωφελήθηκαν από προγράμματα «ιθαγένειας ή και διαμονής μέσω επενδύσεων» από το 2011 έως το 2019, αποφέροντας στα κράτη μέλη που τα εφάρμοσαν έσοδα άνω των 21,8 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News