ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για το αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης και το Στρατόπεδο Γκόνου

Στο ΤΑΙΠΕΔ και η αξιοποίηση του κτήματος Σχιστού-Σκαραμαγκά της Εκκλησίας

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για το αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης και το Στρατόπεδο Γκόνου

Στην Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του ΤΑΙΠΕΔ ανατέθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας η ωρίμανση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρόμιου Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο της Κρήτης, η αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου, η διαμόρφωση των λιμενικών εισόδων Schengen και η αξιοποίηση του Κτήματος Σχιστού – Σκαραμαγκά της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πρόκειται για έργα με προϋπολογισμό αθροιστικά μπορεί να προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ και τα οποία έρχονται να προστεθούν στα άλλα 19 έργα προϋπολογισμού 2,5 δισεκατομμυρίων που έχει ήδη αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε αυτά ξεχωρίζει βεβαίως η ωρίμανση του διαγωνισμού για το αεροδρόμιο στην Κρήτη. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό και μεγάλο έργο αφού με την ολοκλήρωση τα επόμενα χρόνια του νέου αεροδρόμιου στο Καστέλι που έχουν αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η GMR Airports, η παραθαλάσσια έκταση του σημερινού αεροδρομίου, που βρίσκεται σε προνομιακό χώρο πλησίον του Ηρακλείου, θα βγει σε διαγωνισμό παραχώρησης για την αξιοποίηση της με συγκεκριμένο master plan και Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) που θα εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα, προκειμένου να μην χαθεί χρόνος όπως κατεξοχήν έγινε στην περίπτωση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό που περίμενε επί 20 χρόνια αναξιοποίητο. Ο χαρακτήρας της ανάπτυξης στο Νίκος Καζαντζάκης μένει να αποσαφηνιστεί μετά και από τις εισηγήσεις των συμβούλων του PPF που θα αναλάβουν ρόλο στην ωρίμανση αλλά βεβαίως και των αποφάσεων της κυβέρνησης. Ωστόσο αναμένεται ευρέως να προβλέπει συνθέτες χρήσεις τουριστικής και ψυχαγωγικής εκμετάλλευσης σε συνδυασμό με εμπορικούς χώρους, οικιστική ανάπτυξη αλλά και κοινωφελής χώρους πρασίνου.

Το άλλο ενδιαφέρον έργο είναι αυτό της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία μέσω της ανώνυμης εταιρείας «ΣΧΙΣΤΟ ΑΕ» επιδιώκει την ολιστική αξιοποίηση ιδιόκτητης έκτασης 3.000 στρεμμάτων που συνορεύει νοτιοανατολικά με το παράκτιο μέτωπο (ΟΛΠ), βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά, διασχίζεται από τη λεωφόρο Πειραιώς-Σχιστού-Σκαραμαγκά και από σιδηροδρομικό δίκτυο και φτάνει μέχρι τις παρυφές του όρους Αιγάλεω. Για την αξιοποίηση της έχει προταθεί σχέδιο νέας χωροθέτησης με μικτή χρήση και κατασκευή ψηλών κτιρίων (πύργοι)-γραφείων-κατοικιών, αποθηκών και χώρων στάθμευσης, logistics, εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, χώρου μνήμης, ιατρικού κέντρου, πρατηρίου καυσίμων, κ.ά.

Στο PPF ανατέθηκε και η ανάπτυξη της μεγάλης έκτασης γεωτεμαχίου του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου (672 στρέμματα), στη Δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία του Υπουργείου Οικονομικών και έχει παραχωρηθεί κατά χρήση στην ανώνυμη εταιρεία ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., για τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου Συνδυασμένων Μεταφορών. Σημειώνεται ότι μοναδικός μέτοχος της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. αποτελεί το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ).

Ακόμα θα τρέξει το έργο συμμόρφωσης προς το Διεθνές Δίκαιο και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αδειοδοτήσει και εγκαταστήσει κτίρια πυλών εισόδου Schengen σε θεσμοθετημένα θαλάσσια συνοριακά σημεία διέλευσης για τη διενέργεια ελέγχου των προσώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την ελληνική επικράτεια. Η λειτουργία πύλης Schengen είναι προϋπόθεση για την εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων, θαλαμηγών πλοίων, κλπ., που καταπλέουν στους λιμένες.

Επιπλέον το PPF ανέλαβε και τους διαγωνισμούς για την ίδρυση Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» με εμβαδόν 2.500 τ.μ. αλλά και γαιτο νέο κτίριο Γονιδιακών-Κυτταρικών Θεραπειών και Εργαστηρίων Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News